Khamis, 20 Disember 2012

Tahu Gejrot





Selamat hari khamis. Jangan kerut dahi, sebab hari ini entry makanan lagi. Kalau kerut dahi pun mungkin sebab tak pernah tengok makanan ni di Malaysiakan..?

Kalau ada jual di Malaysia ni, tolong beritahu. Mungkin satu hari nanti boleh cuba rasa yang original. Sebab yang aku buat ni, bukanlah resepi original. Sebab aku sekadar mencuba dengan bahan yang ada dirumah.

Pada yang tidak tahu, nama manakan ini adalah Tauhu/ Tahu Gejrot. Tahu gejrot adalah makanan khas Cirebon, Indonesia. Tahu gejrot terdiri dari tahu/tauhu yang sudah digoreng kemudian dipotong agak kecil lalu dimakan dengan kuah khas.

Pertama kali aku buat tahu gejrot aku cepat-cepat ambil gambar dan terus hantar kepada sahabat yang jauh nun disana. Saja mahu suruh dia teka. Dan tak sangka tekaanya tepat dengan apa yang aku mahu hasilkan. #bangga kott..!

Kiranya rupa dari  hasil air tangan aku, sama seperti yang asli disana. Komennya cuma tidak perlu letak bawang dan cili api terlalu banyak. Dan tidak perlu letak bawang goreng. #Bawang goreng sekadar hiasan sebenarnya aku kan suka hias bagai..!

Inilah gambar yang diambil sewaktu mula-mula buat tahu gejrot...tadaaa.....!




Cubaan pertama aku buat memang berebut yang mencuba. Dan respon ahli-ahli dalam rumah memang memberangsangkan. Kira sedaplahkan..! Cukup rasa masam, manis dan pedas..!

Kali dua aku buat waktu rumah dipenuhi dengan 3 buah keluarga. Apalagi, sambil duk borak-borak kosong tu, aku hidangkan 2 pinggan tahu gejrot ni. Sekelip mata licinnn...! Ramai yang puji sedappppp....hirup kuah bagai....!

Sejujurnya aku memang tak tahu rasa asal tahu gejrot ni. Bila rujuk dengan sahabat dari sana, katanya ada rasa masam, manis dan pedas. Kalau ikut apa yang dia cakap, kira menjadilah tahu gejrot aku ni. Sebab cukup rasa kesemuanya.

Tapi bila tengok resepi asal dari google, nampak macam kuah yang aku buat tak cukup bahan. Cuma yang pasti kuah asli untuk tahu gejrot ini pasti lagi sedap, sebab resepi asalnya menggunakan gula melaka. Tapi aku hanya guna gula perang je.

Nantilah ingat nak cuba buat guna gula melaka pula. Tentu rasanya beda dengan yang sekarang ini. Tapi kena tunggu mood rajinlah...Heeee.. ^__^ .

Rasa macam dah panjangkan entry ni. Cukuplah sampai disini. Nanti ada masa aku up resepi tahu gejrot versi asal dan versi aku. #Kalau ada permintaanlah, tapi kalau tak ada pun aku up jugakk.. :p



Kata Hati : Nak buat bakso tak lepas-lepas ni....!
.

41 ulasan:

  1. kalo dah org puji sdp, betol la sdp tu..tahu gejrot.. pestime dgr ni.. huhu..

    BalasPadam
  2. Dah boleh kawin dh nur ni..hehehehe...

    serius nur nyue xpernah mkn mkanan yg nur buat ni...tahu mmg bkn kesukaan nyue tp kalu tahu sumbat mkn la plak...nyue mmg sedikit pelik..hahahahaa

    BalasPadam
  3. sedapp nya Nur..
    terliur tgk..hehe:)
    sambal tu memikat jiwa...hehe

    BalasPadam
  4. pertama kali dengar tahu gajerot ni hehe

    BalasPadam
  5. da xyah nak buat,jom g kedai jawa,eca belanja bakso urat+perut+daging..letak cili byk2.nak x?hahaha

    BalasPadam
  6. seriesly tak pernah dgr pasal mknn ni. hee.

    BalasPadam
  7. huhu.. tak pernah cube lagi..nanti kasi resepi tau nur..

    BalasPadam
  8. pndainya nur try mskan indon..rajin betul blh wat menantu..hihi

    BalasPadam
  9. fuhh nmpk cm mnrik ja...klo try agak2 leh jd x..haha

    BalasPadam
  10. makanan rupanya..ingtkan apa td :)

    BalasPadam
  11. ini mesti time angin nur rajin kan..ada saja resepi....baguslah..saya xpernah rasa lagi...

    BalasPadam
  12. as salam

    waahhh pandainye..nampak sedap..akak penah buat bakso tapi bebola dia tak jadi..baik beli yg froxen tu hehe..kuah dia guna lada putih je kan :)

    BalasPadam
  13. frst tme dgr pasal tshu gejrot ni

    BalasPadam
  14. up lah resepi...x pernah makan lg nih

    BalasPadam
  15. haii nur. nak jadi orang sana ke? hikhikhik.. :D

    tp serius nampak sedap. buat utk cikna plisssss..

    BalasPadam
  16. Buat Bakso plak la lps ni..waduh2 gejrot namanya yea...ngak pernah rasa sih...hi hi..

    BalasPadam
  17. first time dgr gejrot..hehe emm nmpk sedap je...terliur~

    BalasPadam
  18. wah..nampak sedap tu.. nak rasa! nak rasa! hehehe

    BalasPadam
  19. indonesia?
    cirebon?
    erkkk..erk...erkkkkkkk...
    hahahahahaha
    wawawah...ada peningkatan nmpk..siap blajo2 masak bagai nih...cakap dah pandai,masak dah pandai..tggl nk ketemu je lagi kan...opsssss larikkkkkkk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Owhhhh ada yg ingin ketemu di sana yea....muahahaha

      Padam
  20. menjadi...memang puas hati masakan sendiri..tapi kalau terlebih garam memang tak puas hati kan cik Nur.terliur jg ...

    BalasPadam
  21. rajinnya cik nur..camnelah rasanya tu ye..huhu~

    BalasPadam
  22. Sedapnye kuah tu.. Adehh.. Nk buat jgk la nnti. Tpi kn blik rmh dlu la :)

    BalasPadam
  23. pestime ni tahu psl gejrot..nampak sedap la...bak resepi nur hehehe

    BalasPadam
  24. atil xbpe minat tauhu. tp mkn jelah jugak. mana tau yg ni suka lak kan.. hee~~

    BalasPadam
  25. xpenah makan...nanti2 boleh minta nur tolong masakkan la..hehe

    BalasPadam
  26. Mak ai!!! Mcm sdp je.
    Aduh, dh time mkn tgh hari ni.

    BalasPadam
  27. nurul tak bape suka tahu tapi try msk mcm nur buatnie..manatahu sedap n bleh suka tahu=)

    BalasPadam
  28. wah nak cube jugak nur..macam sedap aje tgoknye tu...

    BalasPadam

Terima kaseh sudi meluangkan masa Kalian di blog ini. Dan terima kaseh juga kerana sudi meninggalkan komen atau kritikan Kalian di sini. Semuanya amat Nur hargai.