Tahu Gejrot
Selamat hari khamis. Jangan kerut dahi, sebab hari ini entry makanan lagi. Kalau kerut dahi pun mungkin sebab tak pernah tengok makanan ni di Malaysiakan..?
Kalau ada jual di Malaysia ni, tolong beritahu. Mungkin satu hari nanti boleh cuba rasa yang original. Sebab yang aku buat ni, bukanlah resepi original. Sebab aku sekadar mencuba dengan bahan yang ada dirumah.
Pada yang tidak tahu, nama manakan ini adalah Tauhu/ Tahu Gejrot. Tahu gejrot adalah makanan khas Cirebon, Indonesia. Tahu gejrot terdiri dari tahu/tauhu
yang sudah digoreng kemudian dipotong agak kecil lalu dimakan dengan
kuah khas.
Pertama kali aku buat tahu gejrot aku cepat-cepat ambil gambar dan terus hantar kepada sahabat yang jauh nun disana. Saja mahu suruh dia teka. Dan tak sangka tekaanya tepat dengan apa yang aku mahu hasilkan. #bangga kott..!
Kiranya rupa dari hasil air tangan aku, sama seperti yang asli disana. Komennya cuma tidak perlu letak bawang dan cili api terlalu banyak. Dan tidak perlu letak bawang goreng. #Bawang goreng sekadar hiasan sebenarnya aku kan suka hias bagai..!
Inilah gambar yang diambil sewaktu mula-mula buat tahu gejrot...tadaaa.....!
Cubaan pertama aku buat memang berebut yang mencuba. Dan respon ahli-ahli dalam rumah memang memberangsangkan. Kira sedaplahkan..! Cukup rasa masam, manis dan pedas..!
Kali dua aku buat waktu rumah dipenuhi dengan 3 buah keluarga. Apalagi, sambil duk borak-borak kosong tu, aku hidangkan 2 pinggan tahu gejrot ni. Sekelip mata licinnn...! Ramai yang puji sedappppp....hirup kuah bagai....!
Sejujurnya aku memang tak tahu rasa asal tahu gejrot ni. Bila rujuk dengan sahabat dari sana, katanya ada rasa masam, manis dan pedas. Kalau ikut apa yang dia cakap, kira menjadilah tahu gejrot aku ni. Sebab cukup rasa kesemuanya.
Tapi bila tengok resepi asal dari google, nampak macam kuah yang aku buat tak cukup bahan. Cuma yang pasti kuah asli untuk tahu gejrot ini pasti lagi sedap, sebab resepi asalnya menggunakan gula melaka. Tapi aku hanya guna gula perang je.
Nantilah ingat nak cuba buat guna gula melaka pula. Tentu rasanya beda dengan yang sekarang ini. Tapi kena tunggu mood rajinlah...Heeee.. ^__^ .
Rasa macam dah panjangkan entry ni. Cukuplah sampai disini. Nanti ada masa aku up resepi tahu gejrot versi asal dan versi aku. #Kalau ada permintaanlah, tapi kalau tak ada pun aku up jugakk.. :p
Kata Hati : Nak buat bakso tak lepas-lepas ni....!
.
wah, nmpk mcm sedap ni..
BalasPadamnak resepi
BalasPadamkalo dah org puji sdp, betol la sdp tu..tahu gejrot.. pestime dgr ni.. huhu..
BalasPadamDah boleh kawin dh nur ni..hehehehe...
BalasPadamserius nur nyue xpernah mkn mkanan yg nur buat ni...tahu mmg bkn kesukaan nyue tp kalu tahu sumbat mkn la plak...nyue mmg sedikit pelik..hahahahaa
sedapp nya Nur..
BalasPadamterliur tgk..hehe:)
sambal tu memikat jiwa...hehe
pertama kali dengar tahu gajerot ni hehe
BalasPadamda xyah nak buat,jom g kedai jawa,eca belanja bakso urat+perut+daging..letak cili byk2.nak x?hahaha
BalasPadamseriesly tak pernah dgr pasal mknn ni. hee.
BalasPadamhuhu.. tak pernah cube lagi..nanti kasi resepi tau nur..
BalasPadampndainya nur try mskan indon..rajin betul blh wat menantu..hihi
BalasPadamfuhh nmpk cm mnrik ja...klo try agak2 leh jd x..haha
BalasPadammakanan rupanya..ingtkan apa td :)
BalasPadamini mesti time angin nur rajin kan..ada saja resepi....baguslah..saya xpernah rasa lagi...
BalasPadamas salam
BalasPadamwaahhh pandainye..nampak sedap..akak penah buat bakso tapi bebola dia tak jadi..baik beli yg froxen tu hehe..kuah dia guna lada putih je kan :)
First time Akak tgk...mesti sedap..
BalasPadamfrst tme dgr pasal tshu gejrot ni
BalasPadamup lah resepi...x pernah makan lg nih
BalasPadamfirst time tgk kt sini
BalasPadamhaii nur. nak jadi orang sana ke? hikhikhik.. :D
BalasPadamtp serius nampak sedap. buat utk cikna plisssss..
yui sggh ptg dan cubit chrp2..
BalasPadampandainya nur masak
BalasPadamx pernah makan..sedap ke cik nur?
BalasPadamBuat Bakso plak la lps ni..waduh2 gejrot namanya yea...ngak pernah rasa sih...hi hi..
BalasPadamfirst time dgr gejrot..hehe emm nmpk sedap je...terliur~
BalasPadamwah..nampak sedap tu.. nak rasa! nak rasa! hehehe
BalasPadamindonesia?
BalasPadamcirebon?
erkkk..erk...erkkkkkkk...
hahahahahaha
wawawah...ada peningkatan nmpk..siap blajo2 masak bagai nih...cakap dah pandai,masak dah pandai..tggl nk ketemu je lagi kan...opsssss larikkkkkkk
Owhhhh ada yg ingin ketemu di sana yea....muahahaha
Padammenjadi...memang puas hati masakan sendiri..tapi kalau terlebih garam memang tak puas hati kan cik Nur.terliur jg ...
BalasPadammcm sedap nih ^_^
BalasPadamPasti sedap Cik NUr :)
BalasPadamSedap ya Cik Nur, Bagi bagi hehe
BalasPadamrajinnya cik nur..camnelah rasanya tu ye..huhu~
BalasPadamSedapnye kuah tu.. Adehh.. Nk buat jgk la nnti. Tpi kn blik rmh dlu la :)
BalasPadamwah,, kelihatan nya enak bgt
BalasPadampestime ni tahu psl gejrot..nampak sedap la...bak resepi nur hehehe
BalasPadamatil xbpe minat tauhu. tp mkn jelah jugak. mana tau yg ni suka lak kan.. hee~~
BalasPadamxpenah makan...nanti2 boleh minta nur tolong masakkan la..hehe
BalasPadamMak ai!!! Mcm sdp je.
BalasPadamAduh, dh time mkn tgh hari ni.
first time dgr..hihih
BalasPadamnurul tak bape suka tahu tapi try msk mcm nur buatnie..manatahu sedap n bleh suka tahu=)
BalasPadamwah nak cube jugak nur..macam sedap aje tgoknye tu...
BalasPadam