Khamis, 30 Mei 2013

Home » , , » Random 19 Mei - 26 Mei 2013

Random 19 Mei - 26 Mei 2013





Assalamualaikum.

AMARAN KERAS, ENTRY INI TERSANGATLAH PANJANG.

Ahad, 19 Mei. Seminggu sebelum majlis pertunangan dilangsungkan. Hari yang sepatutnya aku shopping habis-habisan untuk persiapan hantaran. Tapi apakan daya, sebagai hambaNya, kita hanya mampu merancang, DIA menentukan segalanya. Jangan kata nak keluar rumah, nak turun katil pun aku tak larat. Tersangatlah tertekan. Hantaran tak siap, barang belum cukup sempurna. Memandangkan aku tak berapa larat, awalnya aku minta adik yang drive. Dia setuju, almaklumlah, dia pun cuak jugak bila hantaran dia tak siap lagi. Dan sekali lagi, sekadar mampu merancang. Seriusly keadaan aku tak mengizinkan. Makanya sepanjang hari tu, aku hanya habiskan masa dalam bilik jeeee..

Isnin, 20 Mei. Seawal 4pagi aku dah tak tentu hala. Segala isi perut dah keluar aku still tak okay. Cuba tidur, tapi tak boleh. Macam-macam aku fikir. Pertama aku risau kalaulah keadaan aku melarat berhari-hari macam mana? Aku nak minta tolong sesiapa yang siapkan hantaran tu. Aku siap cakap dekat mak, kalau keadaan aku macam ni jugak pada hari majlis tu, mungkin aku tak dapat pergi hantar rombongan. Mak cakap “Jangan mengada, mak sanggup pimpin asalkan kaklong pergi”. Hahaha..Tergelak aku dengor.

Sampai pukul 7 pagi, aku tak boleh tidur. Lepas mandi barulah kurang sikit rasa sakit dan barulah mata boleh lelap. Dan pertama kalinya aku cuti kerja atas alasan sakit pada tahun ini. Dan hari ini jugaklah coklat Chic Na yang aku sponser  sampai. Dalam tu  siap ada coklat yang kiut-kiut lagi. #thank’s Chic Na bagi orang sakit coklat..!

Sepanjang hari, aku memang habiskan masa atas katil je. Adik aku berkali-kali jugaklah datang jenguk kebilik tanya aku okay ke tidak. Padahal aku tahu dia risau pasal hantaran dia tak siap lagi. Walaupun dia tak cakap, tapi aku tahu dia cuak. Memanglah dia tak beri tekanan pada aku, tapi aku yang rasa tertekan. Sebab 100% mengenai hantaran diserahkan pada aku bulat-bulat. Dia Cuma keluarkan duit. Yang lain, semuanya aku uruskan. Tapi bila aku dah tejelepuk macam tu, mahu dia tak risaukan.

Selasa. 21 Mei. Aku gagah juga pergi kerja. Tak boleh manjakan badan. Lagipun aku rasa okay sikit berbanding sebelumnya. Aku nekad, balik kerja aku nak shopping barang-barang yang belum lengkap. Apakan daya, sekadar mampu merancang. Sekali lagi tak jadi. Aku betul-betul tak larat. Waktu ni memang rasa down gila kot. Macam-macam perasaan ada.


Inilah hasil gubahan hantaran ala kadar dari aku.


Rabu, 22 Mei. Aku belum okay sepenuhnya. Tapi aku gagah juga keluar nak shopping. Aku keluar rumah lepas magrib, ditemani mak. Pusing satu pekan Taiping cari barang-barang. Malangnya tak berapa cukup lengkap, yelah, kedai dah banyak tutup. Kedai bunga yang aku selalu tengok malam-malam buka tetiba je malam tu tutup. Grrr…serius aku rasa nak bakar je kedai tu.

Khamis, 23 Mei. Opah dengan 3 orang makcik kecik sampai dari Tapah. Jadi aku memang tak keluar kemana-manalah. Just duduk rumah siapkan hantaran yang boleh disiapkan. Sambil tu adalah sesi soal jawab dengan opah aku. Kiranya malam tu aku ala-ala retislah. Aku memang dah jangka pun, aku akan jadi tumpuan. Iyelah, ramai yang sangka aku yang bertunang. Hahaha.

Jumaat, 24 Mei, lepas orang habis solat jumaat aku siap-siap nak balik. Aku dah janji nak bawa 3 orang Mak kecik aku pergi kedai buku. Sambil tu, aku bolehlah cari barang. Lagipun masa tersangatlah suntuk. Dah selesai semua, elok je hidupkan enjin kereta, abah pulak call, minta tolong aku carikan hadiah untuk lelaki yang aku tersalah hantar mesej tu. Blur kejap aku tak tahu nak beli hadiah apa untuk dia. Pening jugaklah pilih, last choice, aku belikan dia bekas untuk letak rempah yang kiut-kiut tu. Malas dah aku nak pusing-pusing. Penat tahu..! Dan petang itu juga, adik dan 3 orang adik sepupu sampai dari Putrajaya.

Sabtu, 25 Mei. Aku cuti kerja hari ni. Tapi bukan nak pergi kenduri lelaki yang aku tersalah send mesej tu, Tapi aku bawa mak beli barang-barang untuk kenduri doa selamat esok. Dari pukul 8pagi sampai pukul 11.00 keluar cari barang. Dalam masa yang sama paksu baru sampai dari Shah Alam. Rumah aku dah mula padat dan kemeriahan mula terasa. Dan malam tu, memang aku nak keluar ke pekan dengan mak, sebab nak cari buah-buahan untuk hantaran. Buah tak boleh beli awal-awal. Takut selamat terjunam dalam perut. Hahaha.

Bila dah ramai-ramai keluar  bukan saja singgah plaza cari buah saja, tapi maksu pula ajak singgah supermarket. Haaa..dari sinilah menambahan barang hantaran bermula. Ramai bebeno yang nak sponser. Ferrero sekotak, biskut butter setin. Ikutkan ada lagi yang nak ditambah, tapi aku halang. Atas alasan pelapik yang aku sediakan untuk hantaran tak banyak.


Hantaran dari pihak perempuan.


Lepas dah selesai semua, kitaorang semua singgah kepsi simpang. Menapak dinner kat situ. Masing-masing lapar. Lama jugaklah kitaorang lepak makan. Dan beberapa kali jugaklah adik aku call tanya aku kat mana bila nak balik, aku tahu dia tak senang duduk sebab hantaran  tak siap lagi. Kahkahkah. Pukul 11, baru aku selamat mendarat kat rumah.

Dan aku pun mulalah mengubah. Ada yang tolong potongkan daun pandan untuk jadikan bunga rampai. Gubahan pada hantaran, semuanya atas aku. kata makcik-makcik diorang tak berani nak tolong, sebab takut silap. Cuma diorang boleh tolong komen-komen je. Grrr….! Dan syok-syok buat hantaran, reben pulak habissss..! Terus stop kemas-kemas, sedar-sedar dah pukul 2 lebih. Aku lelapkan mata dekat 3 pagi jugaklah..

Ahad, 26 Mei. Seawal 7 pagi, aku dah hantar segala barang kerumah sepupu. Rumah dia selang beberapa buah rumah dari rumah aku je. Mak minta tolong dia masakan menu pagi untuk kenduri doa selamat pagi tu. Dan Alhamdulillah, kenduri doa selamat berjalan dengan lancar. Dan dalam pukul 11 pagi, sekali lagi aku keluar ke pekan untuk beli kek dan reben. Kali ni keluar tak lama, mak pesan lepas beli kek, terus balik. Jangan merayau. Lagipun aku tak ada hati kot nak merayau. Sebab hantaran tak siap sepenuhnya.




Lebih kurang 12 lebih sampai je rumah, aku terus ikatkan reben pada kotak kek. Dah siap terus simpan dalam peti sejuk, risau kalau-kalau kek tu cair. Nak ke semanggol lepas zohor. Dan hantaran terakhir yang aku siapkan ialah Coklat Chic Na. Selama ni, coklat tu dalam peti sejuk. Makcik-makcik semua tak tahu. Bila dah siap hias, memang ramailah yang puji coklat tu cantik. Dan coklat tu sangat meyerlah keayuannya. Kombinasi warna yang sangat cantikkk..!

Bila diberitahu coklat tu, made in Kelantan, ramai yang tak percaya. Yelah, dari Wakaf baru sampai ke Taiping coklat tu still ayu. Beribu-ribu batu perjalanan coklat tu Alhamdulillah selamat sampai dengan jayanya. Terima Kaseh tau Chic Na..!  Chic Na memang terbaiklah..!

Pung-pang-pung-pang. Keluarga dari pihak Mak dan abah berkumpul di rumah. Lepas selesai je perbincangan ringkas, lebih kurang pukul 2.30petang 7 buah kereta yang di ketuai oleh aku, menyusul perlahan ke arah Semanggol. Adik yang mahu ditunangkan tu tak ikut, kira aku jadi mashall sebab aku je yang tahu jalan nak ke rumah tu. Sekali je adik tunjuk jalan dekat aku,dan  Alhamdulillah kami tak sesat. Kehkehkeh.

Perbincangan diadakan secara ringkas, selesai mak sarungkan cincin di jari manis si dara, kami dijamu dengan nasi tomato. Lepas kenyang, kami semua mohon diri beransur pulang. Alhamdulillah..Babak kedua kerja kawin selesai. Aku terasa lapang betul bila dah selesai. Tak adalah serabut sangat dah. Kalau nak serabut pun mungkin tahun depan. InsyaAllah.

Apapun, selamat Menempuhi Alam Pertunangan Buat My adik Nasri dan tunangnya Shafila. Moga tabah menghadapi segala dugaan ketika tempoh bertunang. Dugaan apa, aku tak sure, sebab aku belum pernah bertunang. Kehkehkeh.

Terima kaseh pada saudara mara yang terlibat. Tanpa kalian tak meriahlah majlis yang berlangsung serba ringkas ni. Usik mengusik sepanjang minggu lepas memang mengamatkan lagi suasana. Walaupun aku sedar, aku adalah bahan utama usikan diorang.

Apapun, Alhamdulillah dan bersyukur sangat PadaNYA,  diberikan kesempatan untuk terus jayakan segala perancangan walaupun sudah di hujung-hujung, tapi semuanya berjalan dengan lancar. Walaupun kerja last minit dan sedikit penat, tapi semuanya okay. Syukran YaALLAH..!

Err..panjang gila..! Nama pun entry randomkan..adatlaaa..kehkehkeh.


P/s I: Adik aku yang bertunang ni pendiam orangnya. Kadang-kadang kalau demam pun dia diam je. Tahu-tahu jumpa plastik ubat demam je dalam bilik dia. Sebab tu bila mak bagitahu adik beradik yang dia nak bertunang ramai tak percaya. Dan ramai yang ingat majlis pertunangan baru-baru ni majlis aku. Padahal pertunangan adik aku, tapi aku aminkan je sape yang kata aku nak bertunang tu..Kahkahkah.

P/s II:  Abang Ngah ada hulurkan beberapa keping not RM50 sebagai upah untuk aku siapkan hantaran dia. Aku tolak cara baik. Sepanjang aku siapkan hantaran dia, sikit pun aku tak harapkan upah, sebab niat aku memang ikhlas. Tapi dia paksa jugak aku amik. Katanya dia pun ikhlas nak bagi. Aku amik separuh, dan separuh lagi aku beri pada mak… ^_^


Kata Hati: Entah dari mana, salah sorang makcik aku tanya betul ke boiperen aku orang Negeri *tettt..! Tak cukup bahan aku, siap gossip bagai nih.. Grrr…! 
.

34 ulasan:

AiSyA LiEzA berkata...

walaupun akk sakit.. tapi hantaran ttp cntik :)) ,,, hehehe,,, org pendiam nih cam diam2 ubi berisi..kekekkek

Solehah Shamsuddin berkata...

wah cik nur gagahkan jugak utk wt hantaran utk dik cik nur ye. hebatla dpt siapkn semuanya. solehah doakan cik nur dpt kwin cepat. Aamine :)

Nastyna berkata...

Owhh hope u get much better now, time emergency gitu pulak nak sakit2, mau tak berdebar orang nak bertunang. Apa pun, semua dah selamat, now boleh fokus untuk majlis lebih besar ;) Adat la kan KakLong jadi bahan usikan dalam majlis lagu ni hihihi Amin.. mudah-mudahan akan sampai giliran kak long (panjang komen nak kalahkan entry :p)

Cinta Misteri berkata...

perghhhh.... mula2 tengok gambar mmg mati2 ingat Nur yg tunang. then, dh separuh barulah perasan yg bertunang tu org lain.

Chicna punya coklat mmg cantek. tak perlu hias lebih2 pun ttp menyerlah.

masa adik CiM bertunang dan nikah haritu, pun...mmg CiM laaa yg brtungkus lumus. tp bila hasilnya dipuji, mmg berbunga2 laaa, penat & sakit pown tak rasa dah.

btw, CiM doakan Nur juga akan cpt2 akhiri zaman dara mu ;)

QasehnyaRania berkata...

morning ciknr..
meriah rasa walaupon kepenatan kan.
dah pulih sepenuhnya ke?

ciknur, sesungguhnya impian ciksu nak siapkan hantaran utk arwah adik tak kesampaian.. huhu
dari dulu lagi ciksu dok pasanag angan2 nak siapkan utk arwah.tiap kali pergi kedai hantaran pasti sayu..

arwah nk kawin tpi tu la ALLAH maha mengetahui.. arwah pergi sebelum kawin..

sdey ciksu masa gegirl dia nangis depan ciksu.. tapi apakan daya..

QasehnyaRania berkata...

lupa pulak nk tnya..bila kendurinya..

tepen area mana erkkk?

izan mama mia berkata...

wah mmg panjang entrynya...tapi akak baca habis tau...hihiih..tahniah pada yg dah bertunang dan tahniah pada nur yg menjadi kakak contoh untuk adik2...nur mmg kreatif..cantik hntrn tuu..dan semestinya coklat cikna mmg menwan..ehe

Deqla Manjew berkata...

laa.. kesian nur sakit time bz cam tu kan.. lawak mak nur tu.. kira nur ni org penting kena ada dlm majlis tu kan..kahkah.. apapun alhamdulillah majlis berjln dgn lancar.. selmt bertunang buat mereka...moga sampai ke jinjang pelamin... =)

Ayuni berkata...

ingtkn Nur yg bertunang...hikhik....dh bc smpai bwh br tau...

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

uih..ok ea coklat tu pos.. bgus toi..brape hrga cmtu nur??

Kakizan Omar berkata...

Alhamdulillah... selesai sudah.. tahniah kat adik :D

intanfirdaus247 berkata...

Salam Nur..fuh suspen tol entry ni..memula kak intan ingat nur yg bertunang..upernya adik..pastu kesihatan nur lak yg x berapa baik..tapi akhirnya siap juga antaran..tapi memang lawa la nur..:)) coklat cikna memang terbaik...cute kan..apapun tahniah buat adik nur..nnt nak tunggu giliran nur lak

are_lin@yu berkata...

wahh beznya ada kakak mcm nur..hihi..tula kan ank lki ni sng skt yg klutnya prmpn la..dorang xpndai sgt bab ni..haha..inshaallah ayu doakan majlis nur plk psni..hihi

teha berkata...

adik yg bertunang rupe nye.. hihihi :) btw , nice gubahan tu ! :)

9n0L4 berkata...

wpun pjg tapi akak berjaye bace abis nur. hehe. mmg lawa la coklat chicna. terliur tgk. :)

hazwan hairy berkata...

abis juga baca..hihi...tahniah tuk adk tuh..bila la nk merasa mcm ni..hehe

fizafantagirO berkata...

hihihi, tgk i.g Nur, ingat Nur yg tunang .tahniah untuk adik :)

whitecappuccino berkata...

gigih nur siapkan hantaran walaupun tak sihat. Pandai nur buat gubahan tu.

Anis Nisa berkata...

fuhh..habis pun bce smpai bawah..hihi..giliran nur bila pulak?lalalala.. :p

Khai♥Rin : anies berkata...

tahniah kpd adik tu...

Dayana Bahar berkata...

berdebar baca.. inggtkn nur bertunang hihihi

Aine Ainun berkata...

tu diaaaaaaa....

byk cerita=)
cian Nur sampai la tak sihat..mst penat kan...takpe Nur, yg penting adik tu hargai Nur..pada saya ucapan terima kasih je da cukup, tapi kalo die bagi bonus lagi best..ehehehehe

nanti, majlis kawin lagila penat, nampaknya Nur kena jadi org kuat ni..=)

Tahniah kat adik ye..=)
panjang umur dijemput, boleh kami datang..eheheheheheeee=)))))

Tihara berkata...

selamat bertunang untuk adik..
take care yea nur, moga turn nur pula lepas ni, insha Allah :)

bertunang tak byk sangat dugaan sebab dah nampak jalan ke mahligai impian..wallahualam

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

sggh pg nur..

caliph shuriken berkata...

x lama lagi giliran awk gubah hantaran sendiri kn, hikk...

Chic Na berkata...

panjang pun cikna baca sampai habis tau wpun cikna dah tau separuh dr cerita ni. lg eksaited sbb ada nama cikna dimentionkan. kakaka.. kiranya kronologi la ni eh. hihi.. tq utk nur jugak. Alhamdulillah lega kan semuanya dah setel. lepas ni nur boleh rehat puas2 k. ;)

Che Rosliza Che Mat berkata...

Wah!! majlis tunang adik nur ya...akak baca sampai habis hihihi

kopi pasta berkata...

err, org dh hulur 50, ambik jerla. rezeki jgn ditolak..

IntaNBerliaN berkata...

walaupun pnjang, tp akak bc sampai hbs.. dr yg akak baca, rs nur ni baok sgt... mesti nur pun rapat dgn adik beradik lain kan.. kakak yg penyayang nih! ;)

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

yeayyyy baca smpai habis..mula nengok gambo tu ingat nur yg tunang...sian xsihat time tu kan

Deq's Qienz berkata...

mmg sgt la pjg..huhuu ingatkan cik nur ya btunang..ha kita bila lagi??

AyueJean AJ berkata...

Nasib baik segalanya berjalan dengan lancar...
Kalau AJ pun runsing if bende ni jadi Nur....
Takpe lah, dah lepas pun kan.. alhamdulillah...
Hhahhahaha.. Tang kene usik ngan gossip tu, AJ tau camne perasaannyeeee....

Si Matatajam berkata...

Tahniah buat adik Nur..selamat bertunang..moga jodoh berpanjangan.. Adat kak Long camtu la kan Nur...time kawin nanti lagi banyak keja tu..jgn demam dah la ha ha ha....Anyway, cantik gubahan hantaran Nur tu..

Shida Radzuan berkata...

kepsi simpang dekat sgt2 ngn shida heheee :D