Khamis, 25 April 2013

Home » , , , » Petua Mudah Hilangkan Ulser Dalam Mulut

Petua Mudah Hilangkan Ulser Dalam Mulut



Assalamualaikum.

Rasanya rata-rata kita pasti pernah kena ulser  di dalam mulutkan. Kalau di Indonesia, ulser itu dipanggil sariawan. Deritakan kalau ulser tu lebih dari satu. Nak makan punyalah perit. Dan paling perit bila waktu nak gosok gigi dan berkumuh.

Serius…! Berair mata tahan sakitkan.

Selain letak ubat seperti bonjela di luka tu, Tentu kita pernah dengar pelbagai petua untuk hilangkan ulser kan.Salah satunya letak garam di ulser tersebut dan bertahan selagi mampu. Siapa pernah buat..? cuba angkat kening tinggi-tinggi..!

Rasa apa..? Pedih gila-gilakan. Berjurai air mata tau kalau buat macam tu. Memang tak tertahan. Kalau tak percaya sila buat..Heeeee..

Okey, petua yang aku nak bagi ni mudah dan teramatlah senang. Aku dah cuba dah pun, keberkesanannya terbukti tau. Petua ni, seorang Doktor yang beritahu pada sepupu aku, yang bawa anak saudara ke klinik sebab kena serangan penyakit kuku kaki dan mulut. Kata Doktor, tak ada ubat selain membiarkan ulser itu baik sendiri. Tapi cuba bagi makan ais krim.

MAKAN AIS KRIM. Mudah bukan. Sedap pula tu. Aku pernah cuba beli ais krim padelpop tu, dan bila makan aku sengaja bagi kena ulser tu. Memang sedikit pedih, tapi masih mampu bertahan.

Dan alhamulillah, esoknya luka ulser tu tidak sakit seperti selalu dan sedikit mengecut. Mungkin sejuk air krim itu melegakan radang pada luka ulser itu. Allahu’alam..!

Jadi pada sesiapa atau anak kalian sedang menanggung derita akibat ulser tu, apa kata cuba. Bukan kena sapu atau makan ubat pun, makan ais krim jee…

Mudahkan..!

Kalian ada petua lain...??



Kata Hati : Mula-mula dengar sepupu bercerita, memang tak percaya. Bila sendiri cuba, baru tahu..!
.

63 ulasan:

Zaza berkata...

biasa kalau jadi zaza biarkan je hilang sendiri..hehe

Cendol berkata...

oh makan ais krim jee...bestnye..yg cendol tau,letak garam sikit kat ulcer tapi mmg sumpah ckp sakitttttt sgt!!! nak mkn ais krim je pasni tak nak letak garam :'(

Sue Bee berkata...

gosok dengan garam sampai berdarah,lain pulak jadinya..infection!!..haha..

Herman Bagus berkata...

jalan jalan pagi

fieda berkata...

ye nur..kfieda ada gak dgr petua ni...

Deqla Manjew berkata...

mmg perit kena ulser ni..tp deqla geram tau siap gigit2..hahahaa... pastu kalo letak garam perghhh nikmat wey.. hahahhahaa... mudah rupanya petua ni.. tgu ada ulser nnti nak cuba la... ;)

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

selalu guna bonjela je..hihi..

Sue-Rya Qistina berkata...

x pernah tau pun. bolehlah try nnt. hehehe. thanks sharing!

Batu Adventure berkata...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

Tihara berkata...

dulu kan nur akak selalu kena ulser, pastu mcm2 petua akak try, tenyeh pisang kat ulser, buh planta, garam, bonjela..last2 dapat petua banyakkan makan kunig telur dan hati..akak pun makan lah hati ayam goreng yg beli kat paso malam..lama2 dengan izin Allah, jarang dah kena ulser..

Si Matatajam berkata...

Wah! Terbaik la petua tu... Nnt kl kena ulser nak praktik la..

Dylla Abas berkata...

bagus petua ni..terbaekkk!! tp selalu kalau kena ulser letak colgate je..pedih sket la..tp dingin :)

Mrs Velentine berkata...

oh mcm tue eh..MV biasa letak garam jer..hehehe./..nnt try lah

Ummi Iman berkata...

Petua yg sedap dan mudah. Dah lama tk kena.. minta jauhkan :)

hazwan hairy berkata...

skrg mmg tgh ada ulser..nsb dlm peti ais ada aiskrim..hakhak

whitecappuccino berkata...

akak pnh letak garam sebab geram sakit sgt.tp mmg pedih gilers..haha.bleh try petua ni.sedap plk tu.

AyueJean AJ berkata...

AJ selalu letak garam...
Tapi since cik nur suh makan ice cream dulu tu, AJ ikut terus tak rasa sakit..
Maybe sebab ice cream tu bagi kebas kot.... =D

CeqGu berkata...

bleh try ni...agaknya kalau letak ais pun boleh kot

Masha Meisters berkata...

haha....petua yang kurang sakit dan sedap! haha...boleh try..tak rugi....keke

nanieybarnieylurviey berkata...

Xpernah cube sbb selalu xingt.. Terpaksa tahan je la.. If kt rumah guna bonjela n kulit pokok ceri

shafiq berkata...

owh ~ kalau macam tu cara yang paling mudah , makan ice-cream ah , haha , sedap pun sedap ~

Chic Na berkata...

mmg sakit sgt kalau kena ulser. nanti boleh cuba lah. tq share petua ni nur. dapat makan aiskrim sesekali. hehe..

jaakechik berkata...

nice sharing nur. btw, jaa belum penah lagi kena ulser dlm dlm mulut ni. mintak jauh ler benda2 ni tjadi kat jaa...amin!

Nastyna berkata...

Air krim apa2 perisa pun boleh ke cik nur, tapi kami ni kureng sikit air krim ni, so dah jadi maacm ubat betul la kalau nak kena telan jugak hahaha.

zyma_senpai berkata...

sedap jugak petua ni.

bagus betul info ni. thanks ^_^

Mieya Atiera berkata...

Letak ubat cap tembikai pon boleh jugak.

Batu Adventure berkata...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

BUI JUNAIDI berkata...

SIMPLE PETUANYA..NNT KAK BUI BAGITAU HUBBY SBB DIA SLL DAPAT ULSER NI..

intanfirdaus247 berkata...

bagus petua n,..eh ciknur ada ulser ke?

izan mama mia berkata...

mmg pedih..nan nak kalau letak garam..awww

are_lin@yu berkata...

klu aiskrim petuanya mmg trsgt lah suka..hihi

aku HaniAsyira berkata...

atil dalam sebulan mesti kena walaupun dah minum air banyak2 sampai tak tahan nak ke toilet je.. so, ubat nya.. bior je.. hahaha..

selalu jer mkn asikrim.. eh2, nama atil kan aiskrim atil.. haha

Dayana Bahar berkata...

doktor pesan makan ais krim dalam bekas tu.. hehe

Cik Pensil berkata...

lah betul ker? nak kena try ni. macam tak percaya pulak. selama ni punyalah tahan sakit >_<

caliph shuriken berkata...

mcm best jaa petua ni.. nice sharing ^^

sy pnah try letak garam.. mcm mendidih tempat ulser tu, erkk...

QasehnyaRania berkata...

as-salam..nur :)

ye ke.. baru tahu la.. selalu letak oral aid je.ciksu beli kat farmasi

Hans berkata...

tak suka kalau kena ulser
sakit ohhh

Cik Aini berkata...

buboh je plaster kat ulser tu..cnpom lps tu mkn apa pun x pedih sbb x kena ulser tu..kehkehkeh

Rosmiza Ali berkata...

Owh... Selalu kalau kena ulser tak letak ubat pape pun.. Tahankan je sampai ler baik sendiri.. Cuma minum air masak banyak2.. Panas badan katanya.. Heheh.. Lepas ni makan eskrem jelah! Sonang baituh! ^_^

BUNDA a.k.a KN berkata...

ASSALAM, ANAK BUNDA PERNAH BEDAH TONSIL...SEBAB SELALU SAKIT DAN ULSER...MEMANG DOC GALAK MAKAN DAN MINUM YG SEJUK2 BERAIS..

Rizki Cahya Permana berkata...

Terimakasih ulasannya kak Nur sangat bermanfaat, tapi kalo di indonesia biasanya makan daun katuk atau obat panas dalam :D hhe salam kenal (hxxp://ricahyap:blogspot:com)

Yumida Huda berkata...

bagusnye
yumida sllu kene ulser ni
nk praktikkn mkn ice krim la
sedap pulak tu
boleh jer layan dri pagi sampai ke malam

inche hlovate berkata...

yg garam tu aku pernh cuba..tapi yang aiskrim ni belum lagi maa..inshaAllah nanti kalo kne den cubo yo hihi

Muni Izzah berkata...

thanks ye cik nur atas petua nie.. sekarang nie pon ade satu ulser kat mulut.. tp petua nie baru first time dgr.. hehe.. tp saya selalu buat mcm nie, sebelum gosok gigi saya letak ubat gigi kat tmpt ulser tu.. ;)

Yana Libra berkata...

bestnye! lagi sedap makan aiskrim camtu.. :)

9n0L4 berkata...

minum air byk. hee. kecik kecik dulu selalu kene. :)

amoi yeera berkata...

letak asam keping..tekan kuat2 yang ada ulser tu..memamg pedih ler..tapi cepat hilang..selamat mencuba :)

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

qalief hr tu jd ulser gak...sian dia..wani bg makan aiskrim selalu sbb doktor soh

Deq's Qienz berkata...

dq pnya petua xmkn ais krim dah..mkn ais batu terus..lg cepat ilang..hahaa siyes bukan main2 oke..masa awl prgnant gusi bngkak drn mmg buh ais ketui kt situ..esoknya trus ilang.terbaekkk

Wan Adi berkata...

Mcm mn..hlg x ulser pas mkn aiskrim? Yg aku tau ms tekak pns/kmerahn/perit kna mkn aiskrim. Bla dh kna ulser/luka..x jd dh

ciknorhudazol berkata...

Btul ke ni...huda slalu kne ulser...dkrang pon tgh thn skit..blik kje nnt bleh try bli aiskrim nk jgk tgok ok ke x..

Jαnnαhツ berkata...

salam. ye saya setuju ngan petua awak. saya if ulser akan makan aiskrim matkool perisa anggur tu. yg tu rasa berangin sikit. memang rasa sejuk area ulser tu...

azerin sharom berkata...

Klu ABC bole jgk ke??? Ais jgk kn???

NaLeeYa RamLan berkata...

kalau nak baikkan ulser tu makan ice-cream vanilla.. sedap pun sedap..cepat kecut ulser tu..pernah cuba letak gara,sakit tu tuhan jek tahu,better makan vanilla ice cream ..

Tanpa Nama berkata...

Saya tengah kena ulser ni. .byk dlm pulak nie. .yg tak tahan ulser besar dekat gusi ni. .mcm sakit ggi dh ni. .urat2 dkt tengkok ni smua kembang. .

Tanpa Nama berkata...

saya nak tanya nie,, ulser nie boleh membesar ke???

Norafidah Ali berkata...

tq dear 4 the info. terus bagi anak makan aiskrim..kesian asyik merengek..tido pun tak nyenyak...harap2 lps ni kurang ulsernye...

http://pdajawe.blogspot.com/

kabox berkata...

Saya ada satu petu.potong limau sunkist letak garam pastu gigit .tapi kene tahanla.tp cpt sembuh sbb punca jadi ulser adlah kurang vitamin c dan zat besi

Tanpa Nama berkata...

Xbesar..tp lmbat baik kalo biar..sakit pulak tu..

ana yuni berkata...

mak ndak akum kata...potong hujung cili pastu letak kat ulser tu biar pedih...sekejap je elok..walaupun aku xpernah cube..

jamal mohd berkata...

Isteri saya buat kemo, lepas kemo mulut pecah. Cam na nak buat.

Syinda Anna berkata...

Thanks for the info . Waa senang gitu kan petua dia makan aiskrim . Esok jugak nak pergi beli aiskrim walls oreo . Hehe(*¯︶¯*)

Gooners_85 berkata...

Apa blh bt,terpaksa la brtahan wlupn sakit....btl2 mengajar erti kesabaran menempuh ulser nie....aiskrim dn garam msti digunakn...