Isnin, 10 Jun 2013

Home » , , , , » Petua Hilangkan Pedih Ketika Potong Bawang

Petua Hilangkan Pedih Ketika Potong Bawang




Assalamualaikum.

Ermm...Normal ke kalau kita potong bawang sambil menangis-nangis? Maksud menangis dekat sini bukanlah sesaja menangis. Tapi keluarnya air mata disebab pedih dek kerana bawang tu. Atau aku sorang je yang alami menda ni..? Hehehe.

Yang pelik kadang-kadang tu baru sebiji je bawang tapi air mata berjurai-jurai macam kena pelempang dua tiga kali. Pedih kot..! sampai kadang-kadang nak buka mata pun berat. Err..siapa pernah alami macam ni..? Mohon mengaku..hahaha

Kalau sebut bab petua untuk hilangkan pedih mata semama kupas bawang ni, macam-macam yang kita dengar ye dak. Salah satunya dengan CUCUK SEBIJI BAWANG DI HUJUNG PISAU. Pernah dengar tak..? Rasanya rata-rata kaum perempuan mesti pernah buatkan. Sebab aku pun pernah buat macam tu. Tapikan,  Cara ni, langsung tak beri kesan pada aku. Tapi mungkin beri kesan pada orang lain.

Petua yang kedua pula, dengan cara SEDIKIT GARAM DI LIDAH kekita mengupas bawang. Kira kalian perlu kemam je garam tu. Letak sikit je pun, tak perlu letak banyak nanti tak pasal kalian dapat darah tinggi sebab terlebih garam. Hehehe. Pernah buat tak cara ni..? Aku pernah buat, mula-mula dulu berkesanlah juga, tapi lama-lama pedih juga, mungkin dah terlebih garam kot.

Jadi, meh sini aku nak kongsi petua senang. InsyaAllah berkesan. Nak tahu apa..?

Kalian kupas bawang depan KIPAS ANGIN yang berkaki tu, pasang speed dia laju-laju. Dengan cara ini gas yang terkeluar dari bawang tu akan dibawa pergi bersama-sama dengan angin yang meluncur laju dari kipas angin tu. Kira sambil kupas dan potong bawang tu, feeling-feeling tepi pantai laa...Hehehe..mudahkan..!

Cubalah tau. InsyaAllah, pedih mata akan berkurangan.

Selamat mencuba….!




Kata Hati : Kalian ada cara lain..? Kongsikan laa..jangan memalu… ^_^

.

35 ulasan:

izan mama mia berkata...

ehe petua pakai kipas tu mmg terbaik laa nur..kalau bakal mak mertua baca,..mau urut dada...hihihih...

AiSyA LiEzA berkata...

kalau cucuk bawang kat ujung pisau tu pernh tgk gax org2 tua buat masa mjlis gotong royong prkhwinan ..hehehhe

Nastyna berkata...

Letak bawang hijau pisau tu pernah buat la, berkesan tapi I tak leh concentrate sebab duk pandang bawang kat ujung tu jer. Yg garam pulak, tak kemam, just letak sebekas terbuka tepi masa proses pengupasan tu jer.

My hubby cakap cara dorang kalau kupas bawang banyak2, rendamkan dulu bawangs dalam air then baru kupas. Tak tau la berkesan ker tak sebab tak pernah buat lagi.

AyueJean AJ berkata...

Jenuh pulak nak bawak bawang depan kipas...
Hehehehhehehe..

Rapunzeel Cikilolo berkata...

cara no 2 dan no 3 memang tak pernah cuba...

tp macam lbih menarik dr no 1...

huhu!

Sue Bee berkata...

kupas bawang dibawah aliran air paip pon boleh jugak..hehe!!

Deq's Qienz berkata...

lorr ada juga la ptua kan..hehee pestime dengaq nih

Khai♥Rin : anies berkata...

cara keempat, bla suh kupas bawang, kita wat2 tido hehehehe (sy lettewww)

Aine Ainun berkata...

kdg2 mata berair, kdg2 ok je..pelik jugak...hehe, ada masa2 la..

heheeh, sy x penah cuba apa2 petua, biarkan ja, main lari2 anak dulu, pastu elok sambung semula...ehehehehehehehehee

Tedi berkata...

hehe... hadoila... tak tau la Tedi nk cakap apa... kalo Master buat camni, memang Tedi kutuk 7 hari 7 malam :)
Tu utk MAster la, utk akak x, sebab akak bukan Master.

Deqla Manjew berkata...

kupas bawang dpn kipas? alahaiii terbang la kulit bawang smua..hahahahaha...deqla sng jek, kupas bawang pakai spek mata..kompem2 selamat..kohkohkohkoh...(spek mata itam pun bole janji nmpk la ye.. ;p)

(Lizz) http://haslizalizz.com/ berkata...

saya dedulu kalo potong bawang pakai spek mata...hehe..

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

tak pernh tau pasal cucuk hujung tu..

kalau jd, yui trus makan gula..huhuh..

are_lin@yu berkata...

haha mmg ptua trbaik ni nur..rsa msti mnjadi..hihi

hazwan hairy berkata...

setakat ni potong bawng x mngis lagi..hahaha

Puan Bui Junaidi berkata...

PAKAI CERMIN MATA HITAM..HAHAHAHAHA

Kakizan Omar berkata...

macam2 petua buat tapi tak pernah ler ngn kipas angin nie... ada lagi satu.. orang tua2 kata.. kalu potong bawang nangis .. ada orang rindu..hihihi :D pandai jer dorang nie kan..

Zaza berkata...

haha, cnur..sama la zaza..1bji bawang pun kadang berair mata nih..wah tip duduk depan kipas..boleh cuba lah nanti..

QasehnyaRania berkata...

ciksu pon buat style yg first tu.
cucuk bawang di hujung pisau.hihi

tk da la

teha berkata...

wah2.. gud2.. bole kita praktik lps nie.. hee :) thnx for sharing :)

Etuza Ezawarna berkata...

banyak petua kan..hehehe agaknya kalau kupas b4 potong selawat dan doa..amacam arh menjadi ke tu..ala kan biasa buat kerja baca bissimillah..

Yumida Huda berkata...

pernah dengar petua atas tu..n pnh tengok org kupas bwg dgn bawang di hujung pisau..yumida klo potong bwg boleh jadi watak utama drama indon tu...lebat je air mata jatuh

Mieya Atiera berkata...

Nice tips Cik Nur. Tapi Mieya dah biasa buat kerja kat dapur tanpa kipas. huhuh

vanillasnow berkata...

bagus la tips ni..thanks sharing =)
nanti nak cube la..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

hahaha selalugak pedih masa potong bawang nak2 kuantiti banyak2

Yana Libra berkata...

malas nak pakai petua2 ni..tahan je la air mata tu..hehe~ :p

Shida Radzuan berkata...

hehee..shida pn bertahan je bila pedih heheee :D

Si Matatajam berkata...

Bab letak bawang hjg pisau tu x menjadik la Nur..akak dh try tapi yg garam tu blom lg..rasanya petua kipas tu ada logiknya kan..pasang kuat2 so gas dr bawang tu pi jauh2 kan...

Mrs Velentine berkata...

selalu buat petua yang pertama dan sememangnya menjadi

Cik Aini berkata...

ai dah try x berkesan pun..
mata kluar ayaq mcm tu gak tau..lg byk.hahahaha

LYAfrina berkata...

lya kalo kupas bwg konfirm berendam air mata..walau mcm2 petua gna..kata org.. tu petanda mata kt problem..tp mata lya mmg ade prob pon

jaakechik berkata...

kupas bwg dlm bekas yg berendam air bkesan gak ciknur...hihi.....

Chic Na berkata...

kalau pasang kipas laju2 habis la berterabur kulit bawang tu. apa kata cuba pakai goggle mcm nak gi diving tu. hahah..

nanieybarnieylurviey berkata...

Yg first tu penah dgr tp selalu lupe nk buat.. :) yg kedua bru ari ni tau.. :) kalau tumbuk lada pakai spek xpun pejam mata. Hehe

Arina Shamsul berkata...

hahaha..petua pertama tu akk pernah buat,tp kemam garam tu belum..hehehe

tang kipas tu,kena beli kipas berdiri la lepas ni..muahahaha.

kak,takde petua best dik,semua tak bes je ttg bawang..hahaha.