Khamis, 13 September 2012

Home » » .:: Bila Cincin EMAS Di Jari Si DARA ::.

.:: Bila Cincin EMAS Di Jari Si DARA ::.





Ini pandangan mereka. Bagaimana pula dengan pandangan kalian...?




"Bagi CikNa, No problem. Orang tak pandang dah kot semua tu zaman sekarang ni. So tak payah risau kalau nak pakai cincin" - ChicNA





"Bagi pendapat sendiri tak salah. Sebab Ayu pun pakai cincin emas mak bagi. Maybe kalau orang tersalah anggap dorang ingat dah berpunya,itu je kot."Ayu





"Bagi M tak salah la. Sebab M tak pernah lagi terbaca pasal hal ni. Cuma jangan sampai kita melebih-lebihkan. Pakai pun kat jari manis saja,tak boleh jari lain.Wallahualam"M





"Kalau pendapat saya, rasanye tak salah, tapi mungkin berlaku salah faham. Sebab orang akan ingat wanita bujang tu dah bertunang atau berkahwin"Mas






"Tak jadi kesalahan pun kan. Ramai je perempuan bujang pkai cincin. Deqla tak penah lagi dengar perempuan bujang salah pakai cincin emas"Deqla




"Takde salahnye, takde haram pun. Memang emas tu perhiasan bagi perempuan. Siapa-siapa je perempuan boleh pakai. Cendol pun pakai"Cendol






"Errah pakai je,siap dua sekali cincin emas pakai..Takde masalah kot" – Errah




"Tak salah pun. Sebab Eca sendiri pakai cincin emas. Takde dalil menyatakan wanita bujang Tak boleh guna cincin."  Eca




"Rasanya tak salah la. Itu cuma persepsi orang jer. Kawan saya ramai je pakai cincin, ada yang pakai cincin emas,cincin plastik pun ada. Takde masalah pun. Rasanya kalau nak pakai cincin tu just pakai je jangan pedulikan sangat apa yang orang fikir"Miss Banu


"Kalau bagi pendapat akak takde salahnya kalau nak sarung cincin emas waktu bujang. Sebab takde hukum haram pun yang menyatakan bahawa pemakaian cincin emas tu hanya pada orang-orang tetentu. Kecualilah pada lelaki. Abaikan saja pemikiran masyarat kita yang berfikiran macam tu,memang itu satu budaya pemikiran yang ditakuk lama dan dipengaruhi oleh adat budaya tu. Emas tu kan perhiasan untuk wanita"Mama Arina 


Kata Hati : 
Yang aku tanya ni, semuanya perempuan. 
Wahai LELAKI...Pendapat kalian macam mana pula...? 
.


39 ulasan:

Masz Sidek berkata...

hehehe.... betul tu nur... nak tahu juga apa pandangan lelaki kan...

Mrs Velentine berkata...

tak salah rasanya...bagi sya ok jer,,tp jangan pakai kat jari hantu...cubit2 cni

BERT berkata...

cncin dipkai sbgai perhiasan.. tp sy x suke pkai x kire bujg atau dh kwin hihi rimassss

ieedaz @ mama_isha berkata...

bagi mama pun same, takde salahnye pun nak pakai cincin..hehe

Eca Dwinky Asha berkata...

eca lagi xbuat entry ne.hahaha.duk dlm draft je.haha =)

Deqla manjew berkata...

wahhh ni yg nur tnye kat inbox fb ke? hihi.. ha kan.. tak salah pun...

Eca Dwinky Asha berkata...

done nokia.

are_lin@yu berkata...

setuju semua cakap tak salah..hihi

MRS Rongoks berkata...

ika rasa skrg cam dah tak pelik bila gadis pakai cincin emas nie :)
kalau dulu mesti cakap yg dah bertunang la . dah kahwin la .

Sue PeLik berkata...

tak per. pakai jer. :)

nur anis berkata...

tak salah pun pakai cincin emas ni even belum kawen..sebab saya pun pakai..hehe..time pakai cincin silver dulu, ada orang ingat saya dah tunang..sekarang ni hambek, sebelah cincin silver, sebelah cincin emas..entah-entah ada yang ingat saya dah kawen kot..hihi..

Wanieys berkata...

pakai je nur...emas mmg tuk perempuan xsalah pun :)

N.Aima K berkata...

waaaaaaaaah!! tp bgs juga pakai cincin ni..dulu saya pakai cincin palsu je..sbb mengelak daripada soalan "single ke dah berpunya"..sampai dlm bas pun orang boleh tanya betul2 merimaskan huhuhu..

Miss BaNu berkata...

semuanya sependapat kn..kaum lelaki lak apa pendapatnya kan??

BeLLa berkata...

hahha no komen sbb sy x pakai cincin pun :D

LelakiSemalam berkata...

tiada jaminan ...hehe

IntaNBerliaN berkata...

akak dr zmn blm kawen lg mmg sk pakai cincin.. tp mmg ada org lelaki yg kata akak dh berpunya padahal time tu pakwe pun xda... hahahha

lelamaisara berkata...

nape pandanagn akak leh tak da ni Nur.....huhuuuuu

Si Matatajam berkata...

Hmmm ramai yg sependapat nampaknya..

Zierwa Zainal berkata...

hehe.. bg zz ok je.. cume pandgn org mesti dah bertunang la kot.. hehe

izan mama mia berkata...

bagus pendapat mereka semua....mama dr anak dara mmg tak suka cincin,..rimas nak buat kerja....sampai sekarang cincin risik,tunang , kawen...dok elok tak pakai..pakai masa kawen dulu jer...hahahah..ingat nk bg mia laa nnt..

KorN berkata...

kawan aku kalo nak takel awek, mesti die tgk jari.. kalo ade cincin mesti die kate.. "adoi, melepasss.. dah berpunyaaa"

ekeke

siti naqiah berkata...

ohh, rasenye oke je kot? ade kwn2 kite yg pakai, sbb nak elak kene 'usha' ngn org lelaki katenye..entahlah :)

aku HaniAsyira berkata...

ala sy pompuan.. tak jadi komen.. keh2..

rasa sama je dgn komen2 kat atas..

Che Rosliza Che mat berkata...

Semua pendapat tue betul walaupun berbeza...Tak salah...hihihi

nanieybarnieylurviey berkata...

Setuju ngn kta2 diatas.. Nani pun pakai and ok je.. Tp ada sorg member ni slalu ditnye da berpunya or kahwin dn sewaktu dgnnye till she rimas.. Sian plak tgk die. :)

Lwat jengah sini sbb bru ble pk smbil jln balik td blog sapa yg xsinggah rupenye nur punye blog.. Heee :)

Arif Albagani berkata...

terpulanglah nak pakai or tak...tapi memang kalau aku, trus assume perempuan tue dah berpunya kalau ada cincin di jari...dy dah semacam simbol...tp betul je rmi gak yang single pun pakai cincin jgk.

azie namico berkata...

Saya perempuan setiap wanita inginkan kecantikan , jadi x salah memakai cincin klu bujang sekali pun...selain cantik ia juga aset....kekeke

Cinta Misteri berkata...

Cincin itu perhiasan wanita, tak kesahlah emas ker perak ke gangsa ker suasa ker... Sebab nak pakai cincin pun takda dalil yg kata kena bagai mana, macam mana, dimana, untuk apa. tapi..... kalau lelaki pakai cinicn, sila semak balik hukum hakam agama sebab CiM takut tersalah kata.

Faizol Dee berkata...

slalu klu tgk cincin cantik melekat dijari mmg rasa si gadis dah empunya... nak ngorat pun tragak2...

caliph shuriken berkata...

klau tgk pakai cincin, sy mula pikir pompuan ni maybe bini atau tunang org.. so, scara auto sy lebih hati2 nk sembang lebih2.. apa2 pun, sy mmg kategori x kacau org, hikk..

*tapi wktu sy pakai cincin besi dulu, ramai ingat sy dh kawen.. so, pompuan xmo kenal rapat, erkk...

Sue-Rya Qistina berkata...

Salam. saya dtg membalas kunjungan. salam perkenalan dari saya :)

www.suriaqistina.blogspot.com
www.buluhvoice.blogspot.com

Chic Na berkata...

ini ke keputusan survey nya? semua cakap boleh kan. tak sabar nak tgk pandangan lelaki lak.

thanx nur for your caring. hugs! ;)

Pecinta pink^^ berkata...

hehe..tak suka pakia cincin..tpi rsenye tak slah pakai cincin..cuma org dah mind set awal2 yg pkai cincin tu dah tunag ,kwin la..padahal tak pun..so,tak kira laki or pmpuan kna ubah mind set..hoho

::CIK LYNN:: berkata...

btol2...setuju dengan suma..:) lynn pakai je walaupun kadang2 kawan tanya, eh dah tunang ke? dh kawin ke?
tmbah plak cincin lynn jnis ada batu...lg la diorang tnya...=p

kadang2 rasa selamat sikit cam caliph shuriken cakap tu :)

wan nurul hezrina berkata...

RASANYA TAK RAMAI KAUM LELAKI YANG PAKAI CINCIN PERKAHWINAN WALAUPUN ADO..CTOH HUBBY NURUL..HAHAHA

Kotak Mancis berkata...

tak pernah pula dengar pasal cincin emas nie... biasa ja orang sekarang nie pakai... xsemsetinya pakai cincin emas tu dah jadi tunangan orang... kekadang ada yang pakai cincin kaum kerabat datuk nenek... soo xda sebab remaja sekarang nak takot untok pakai cincin emas... (just my opinion)

9n0L4 berkata...

mmg tak salah pun. boleh je pakai. ;)

dyabunga berkata...

dya mmg xsuka pakai cincin..hahah