Khamis, 14 Mac 2013

Home » » Aku Dan MILO

Aku Dan MILO




Ehsan Google


Amacam, terliur tak tengok gambar MILO tabur tu..? Serius terliurkan. Dulu..aku salah seorang peminat tegar MILO. Tak kiralah MILO tabur ke, MILO ais ke, MILO panas ke, MILO 'o' ke, janji ianya MILO.

Kalau keluar makan, pasti order MILO. Kalau jalan-jalan singgah kedai beli air, mesti MILO. Sampai satu tahap aku mengalami satu KETAGIHAN iaitu sebelum tidur mesti kena minum MILO panas. 

Tapi itu semuanya DULU...Sampailah kejadian yang tak di ingini terjadi pada raya Aidilfitri tahun lepas hari, dimana aku meneguk MILO tabur dengan rakusnya..!  Bayangkan tengah hari panas, aku bancuh MILO ais dan taburkan MILO secukup rasa. Nikmatnya jangan cakaplah, sampai berebut dengan adik.

Selang beberapa hari, aku mengalami kesakitan yang teramat sangat-sangat-sangat sakit. Pergi klinik doktor syak aku keracunan makanan. Memang aku tak akan aku lupa  kesakitan yang aku tanggung waktu tu. Aku jenuh fikir, aku makan apa sampai sakit berguling-guling. Buntu sangat-sangat bila fikir. Sampailah mak tanya, sejak bila aku rasa sakit..? Bila ingat-ingat balik, aku rasa tak sedap badan, selepas aku menikmati MILO tabur. 

Dan tak syak lagi, MILO lah penyebab aku tak bangun-bangun...! Hampir seminggu jugalah aku terbaring. Bila dah sihat sikit memang nekad, belajar berhenti minum MILO. Biasalah bila dah mengalami KETAGIHAN terhadap MILO . Agak sukar untuk berhenti secara mengejut. Padahal dalam hati ni, tak percaya apatah lagi nak terima kenyataan MILO punca aku sakit. 

Dan satu petang, aku cuba teguk sikit MILO yang adik bancuh. Nikmat sangat weii bila dapat lepas anak tekak. Tak banyak, seteguk je. Tapiiii.....kesannya, malam tu aku dah rasa tak sedap badan. Pertama aku akan muntah-muntah. Bila mak nampak, mak tanya ada minum MILO tak...?

Bila aku angguk, mak lagi bebel..! Ayat mak "Degil..degil...! Dah tahu tak boleh minum, pergi minum buat apa..? Saja cari penyakit..!" Sejak pada tu aku serik kot nak minum MILO. Walaupun sebenarnya anak tekak ni teringinnnnn sangat-sangat...!

Disebabkan teringin sangat-sangat MILO, Aku cuba minum CoolBlog perisa coklat. Aku habiskan satu cup tu sekejap sangat. Sampai mak pun terkejut. Dan alhamdulillah, tak ada apa-apa tindak balas pada aku bila minum coolblog.

Nampaknya, lepas ni kalau teringin sangat MILO, kena cari CoolBloglah..! Nak-nak pula ada berlian kata Atil..! Lagi sedaplahkan....! Dan Kakak Coklat ada kenalkan aku dengan minuman Hot Chocolate Cudbury 3 in 1. Aku dah cuba pun, sedap...! Dan yang penting aku tak sakit perut.. 

Aku cemburu tau pada sesiapa yang tahan minum MILO....
Errr...pelik ke aku....?




Kata Hati : Pernah cuba VICO, tapi kesannya sama macam MILO...sakittt perutt....!
.

53 ulasan:

✿ Hasnie Adda ✿ berkata...

woww ! sedap nye milo tabur . perghh ! haha

Mrs Velentine berkata...

alah siannya..tapi MV pun kurang sikit milo ni

whitecappuccino berkata...

my fav drink! at least 2x sehari minum milo tp akak minum milo panas..

Zee Suhaini berkata...

suka sangat minum milo ni..nak nak yang beli kat kedai mamak..

Kuazue Mohd berkata...

hairan...ada apa dlm milo yg wat kamu sakit eehh??.. normally... klu milo tak leh..sure yg berasaskan coklat susu (milk coklat) pun tak leh...kamu amik milo dgn susu or milo kosong??... or susu tu yg wat kamu sakit... apa pun sila lah beringat yer nak mkn n take care eehh..

Anis Nisa berkata...

Nisa suka makan milo cenggitu je..sedapp..

Nisa slalu sakit perut klau sarapan mnum milo..-,-

lelamaisara berkata...

alah pada milo ke..pelik jugak tu..heran lagi..hehehhehe

Deqla manjew berkata...

lorhh... alah pd milo rupanya nur ni...deqla ok jek..suka beli milo sejuk...abis je mesti beli lg...mmg ketagih...hihi...dah la jgn minum lg.. pas ni pndg milo pun jgn tau.. tp kalo teringin sgt milo tu, tgk je org minum milo sambil telan2 air liur eh....kohkoh... ;p

Che Rosliza Che Mat berkata...

rugi tak dapat minum milo hihihi

YanaHime berkata...

ciknur,

klu minum milo pekat mmg boleh sakit perut. bancuh cair eloklaa

Mieya Atiera berkata...

Milo tabur, terbaik !

Deq's Qienz berkata...

sedapnya..tgk milo tuhh..nak sikit..maaf lama sudah tidak menjenguk scik nur, byk kekangan y xdpt dielakkan. dan mgkin lama lg la xdpat mlawat ciknur di sini..maaf ya..arap persahabatan alam maya kite berkekalan..insyallah,.kalo windu jumpa di whatsApp ya..hehee

Farah Waheda Wahid berkata...

saya pulak ada satu masalah...kalau minum MILO mesti jadi cherry berry...tak tau kenapa... oleh sebab itu... selalu elak dari minum MILO...

*milo tabur tu nampak inviting...

QasehnyaRania berkata...

la cik nur tak leh mnum milo ke..ciksu pon kurang juga dulu sebab takut sembelit.
tp skrg dah ok ..

suka buat milo kaw2 :)

AyueJean AJ berkata...

AJ ari2 milo.....
Hehhehehe....
Tapi memang tak elok la kalau kerap minum milo..

Fiza Rahman berkata...

Minum milo anda jadi sihat dan kuat ☺☺

Saya penggemar tegar milo. Hari2 memang kena minum milo. Pernah try buat milo tabur sendiri, tapi tak jadi lah...cis...

ayut berkata...

ayut pon tak blh sgt nk minum milo...nnt skit perot...tu jrg order milo.. ^^ jgn minum milo lg ea nur..nnt sakit tak bgun plak tbaring jer... :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ berkata...

favourite sy jgk nih..sdap..tp stakat ni blh mnum xsakit prut:) cuma bahaya skit la blh wat sembelit.hehe

hazwan hairy berkata...

ahahahaha teringat pasal milo ni..dulu2 msa kecik2 time puasa..hahaha

BUNDA a.k.a KN berkata...

nasib baik cik nur tak ketagih nescafe tabor pulak ekk....hehe..

kayyana berkata...

laaa... ada effect eyh minum milo.. agaknye minum byk sgt pun tak boleh jugak kan... takpelah.. kalau tak boleh minum milo try minum air lain.. mne tau bleh ilangkan rasa ketagihan milo tuh.. hihihi

Nastyna berkata...

Kami masa kecik2 dulu pun asal minum milo jer ceret beret, pastu slow down kejap. Then bila dah besar2, dah takder alahan dah. Setiap pagi kena milo ais dengan nasi lemak, waduh waduh. Bayangkan milo yang bertaburan sampai ceklat lekat2 kat gigi tu..sejuknya nikmatnya.

Tihara berkata...

menarik kisah nur ni..sebab akak pun kadang2 sakit perut jugak minum milo...apa ada dalam tu ey.?

kopi pasta berkata...

dulu masa kanak2 suka sangat meratah milo. tp skrg kalau minim milo-o, mesti lepastu rasa mcm mual *dh mcm org mgandung* =.='

Yumida Huda berkata...

aaah..sedapnye milo!

Chic Na berkata...

hot choco lg sedap dari milo tau. *ayat penyedap hati*.. hihi.. cikna boleh je minum milo tp cikna lg suka hot choco. ;)

Cinta Misteri berkata...

laaaaaa....selama tu minom milo tak apa2 yerkkkk. then bermula hari itu...hari itu... yg sakit sangat sangat sangat...so....jgn cuba cuba nk minum milo.

CiM peminum tegar kopi...huhuhu

Faizol Dee berkata...

eemm sdpnya milo.. dri kecik smpai skarang 5zol suka minum milo...

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

alahai.ciannya..

takpe, minum cadburry..mana tau ok kan..hihi

Cik Pensil berkata...


pensil tak suka milo tapi selalu minum milo. eh ? kehkeh :D

diana berkata...

sama macam anak akak la..minum milo sakit perut..dia rasa perut macam senak tu..kalau bayi2 rasa macam kembung la..

Aminin berkata...

haha nice story...
Am pun pengemar milo juga..
tapi bukan air milo tabur tapi giler makan milo letak air skit...
kena marah ngan mak coz milo dye asyik habes je... slow2 proses pemulihan tuk stop..hehe..

boni kacak berkata...

eh.. sakit perut dengan milo?? sebab apa ye??haha. pelik ni.. doktor cakap apa??

Cik Aini berkata...

ai jarang minum milo..lebih tepat lg ai x suka milo..ai bukan penggemar milo..rsnya last ai minum milo ms kat papa rich dulu tupun rsnya skali setahun..
tahu kenapa?
sbb dlm milo ada...erkkk
nti lah ai bgtau ekkk
pakai tepon ni byk mngundang ke'typo'an nti.muahahahha

wan nurul hezrina abd halim berkata...

milo mmg paling tak bagus minum ekceli..paling tinggi kandunmgan gula tapi nurulpun suka milo..sib baik tak mcm nur=)

BaNu Syah berkata...

sy pun hantu milo gak tpi hantu milo ais hehe dahaga2 kalau minum milo ais mmg best..setakat ni okey jer xde kesan sampingan pon minum milo ais ataupun vico

noornazuha berkata...

kecik2 dulu akak selalu makan milo macam tuh jeh...best..:)

Dianaa berkata...

sampai macam tu sekali eh? nasib baik FD takde masalah, hehe :D
tp kopak la kalau tiap kali nak minum milo, kena minum coolblog. boleh habis duit. hehe

Arina Shamsul berkata...

akk nak buat milo juga la ..sekarang tau! nak ke dik? hahaha.jealous tau tengok gambar milo tu.hahaha.

nanieybarnieylurviey berkata...

Xpe.. Byk minuman lain da.. Cadburry hot chocs.. Cool blog.. Wahh.. Selalu la ke cool blog nnti ;)

Yana Libra berkata...

peliknye cik nur? sebelum tu okay je kan?

fiQ berkata...

err..pelik.

Aine Ainun berkata...

Alahaiiiiiiiiiiiii...
terliur mlm2 ni tgk milo tabur..mcm nak buat je skrg,..!!

napa kalah ek Nur? sbb Nur minum byk sgt x??

Coolblog, alahai lama x p tesco nk beli coolblog tu...

jaakechik berkata...

milo jaa suke gak minum, tapi jarang laaa...sbb kdg2 mmg buleh buat kita sakit perut, nak-nak kalau pagi. tapi kat umah selalu je jaa beli wat stok, sebab milo pebret en.suami jaa..hihi..

Si Matatajam berkata...

Sebab apa yek Milo buat Nur jadi camtu..bahan apa ada dlm milo tu..isk musykil la akak...mmg menggoda la Milo taboq tu..

Shida Radzuan berkata...

shida suka minum milo ade time dia tp bkn hari2..kalo nk isi perut time kelam kabut mmg pilih milo..xrenyah amik yg 3 in 1 tu siap dah tp kalo santai mmg suka cakup jer hehee :D

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

milo tabur my peberet hihi..tp bkn hr2 la minum milo

intanfirdaus247 berkata...

perghhhhh peberet kak intan zaman kecik dulu milo..boh milo dalam botol...sedapnya..milo taburrrr

N.Aima K berkata...

alahai akak pula x boleh minum nescafe huhuhu dapatlah kesan yg sama mcm Nur

Encik H berkata...

errr..personally, H rasa benda ni mindset..

bila kita dah set dalam kepala yg milo tu buatkan kita sakit, then kita akan jadi fobia and takut nak minum milo..sebab taknak sakit..

sama jugak macam panadol..kita dah set dalam kepala yg makan panadol tu boleh baik..so bila sakit gigi pun kita makan panadol, then kita rasa sakit tu dah berkurang sikit..padahal benda tu xde kaitan pun..

jgn takut nak minum milo.set dalam kepala yg Nur takkan sakit kalau minum milo..insyaAllah semuanya akan okey..:)

Cik Nur™ berkata...

Encik H haa...InsyaAllah...nanti Nur cuba. Tapi kalau sakit jugak macam mana?

Perit kot sakit tu.... +_+

Etuza Ezawarna berkata...

memang sedap..tapi saya kurang sejuk...mybe dah berumur ni cik nur..makan sikit yg manis dah bersin..tak tahulah apa nak ubat...bukan jg resdung..

QasehnyaRania berkata...

masuk2 sini terus jumpa. milo tabur ni.huhu
sedap ni kalau pekena :)

ciknur. how r u today.
selamat hari minggu