Isnin, 25 Mac 2013

Home » » Sakit Gigi

Sakit Gigi



Ehsan Google


“Kenapa..?”

Tinggi suara abah sebaik saja pintu bilik diterpa dua tahun lalu. Tersentak juga aku, sebab abah tiba-tiba naik angin. Mana tidaknya, hampir pukul tiga pagi esakan aku makin kuat kedengaran. Emak dari pukul 10 malam tadi tak berhenti membebel.

“Sakit gigiiiiiii…..”

Makin panjang esakan aku. Woii..kalian tahu perasaan sakit gigi macam mana? Perghh…pantang sentuh sikit, kompem naik angin tahu. pada yang belum pernah rasa sakit gigi macam mana, jangan gelak-gelak ye.

“Esok kita pergi klinik. Dah tido..!”

**********

Dalam perjalanan ke klinik, gigi yang sakit semalam tu tak sakit langsung. Kalau semalam pantang cuit sikit, automatik kaki naik muka. Tapi pagi tu aku gonyoh kaw-kaw pun sikit pun tak sakit. Grrr..memang saja  tau gigi ni..!

Tapi aku nekad, sakit ke tidak ke,  gigi tu tetap kena cabut.Ya..WAJIB cabut. Aku NEKAD.!!

**********

“Buka mulut, biar saya tengokkan. Hurmm..nampak okay je semua ni. Tak ada apa-apa yang rosak pun”

Lembut suara Dr. Fazlina berbicara. Layanan memang first class. Suka betul aku dengan doktor ni.

“Semalam dia sakit, nangis tak berhenti”

Cepat abah menjawab pertanyaan doctor. Sebenarnya, sebelum sampai klinik tadi dah bincang, abah tak perlulah masuk ke dalam bilik rawatan. Tapi abah degil. Nak jugak masuk. Aku bukan malu, tapi aku segan dengan doktor tu. Tak pasal nanti kena cop ‘ANAK MANJA’

“Cuba adik tunjuk, gigi mana yang sakit”

Aku pun apa lagi, laju jari masuk mulut tunjuk gigi geraham yang buat aku sakit malam tadi.

“Ini ya…!”

Tanya Dr. Fazlina sambil ketuk-ketuk  pada gigi tersebut. Kemudian di tekan-tekannya gigi tersebut beberapa kali.

“Sakit tak?”

Respon aku hanya geleng. Hairan, semalam kemain sakit, hari ni kena ketuk dengan besi pun tak sakit. Grrr…!

“Habis tu adik nak buat apa sekarang? Nak cabut jugak?”

Laju je aku angguk dengan soalan Dr. Fazlina. Tak sanggup kot nak sakit macam malam tadi. Tak tidur malam oo..Nak tunggu siang macam bertahun lamanya…!

“Dikk, gigi ni kuat lagi tau, sayang kalau cabut. Kalau cabut adik tak akan ada gigi baru. Adik muda lagi, gigi semua sihat, tak kan nak cabut pula. Tak sayang ke?”

“Macam inilah pakcik, saya minta kebenaran pakcik untuk buat rawatan yang sesuai dekat adik ni. Saya rasa semalam tu mungkin dia alami keradangan saraf pada gigi tu. Sebab tu sakit. Hari ni saya cuba cuci gigi dia dulu”

Abah mengiyakan saja cadangan yang doctor berikan. Aku mula rasa nak teriak sebab entah macam manalah rawatan tu nanti. Tapi yang pasti tentu SAKIT..!

“Adik, nak ayah tunggu dalam ke luar?”

“Err..luar…!”

Pantas jawapan diberi. Abah memang tak boleh ada dalam bilik rawatan. Sebab abah tak boleh tengok benda pelik atau benda yang menyakitkan terjadi sebentar lagi. Silap hari bulan tak siap kerja doktor tu.

**********

“Okay, dah siap..nanti ambil ubat dekat kaunter depan ye. Dan ingat, ubat yang sapu tu kena sapu tau. Jangan tinggal-tinggal. Lagi 2 minggu adik datang balik. Buat pemeriksaan lanjut.”

Seusai ucap terima kaseh pada Dr.Fazlina, aku lihat abah sudah setia berdiri di hadapan kaunter. Bil dan plastik yang penuh bekalan ubat sudah pun abah ambil. Soalan pertama yang abah tanya sebaik melangkah keluar dari klinik.

“Sakit tak?”

“Sakit sikit, tapi kerja doctor ni lembut. Tak macam klinik kat kemunting tu”

“Nah..nanti balik makan ubat ni. Ubat sapu tu kena sapu.”

Pantas aku mengeluarkan resit dari beg plastic tu. Perghh..alangkah terkejutnya aku lihat kos rawatan tu. Serba salah aku weyy..!

RM190..? Mahalnyaaa…? Nanti kaklong bayo balik kat abah.”

“Tak payah, simpan je duit tu.”

Termenung kejap aku. Pertama kali terima rawatan semahal ini. Kalau Klinik dekat kamunting tu, rawatan cuci gigi tak sampai RM100 pun. Tapi layanannya tak sehebat Dr. Fazlina. 

Walaupun mahal, tapi layanan Dr.Fazlina bagus. Tak kasar, lembut. Berbanding Doktor ganti sewaktu Dr.Fazlina cuti bersalin hari tu. Kalau tahu, aku sanggup tunggu Dr. Fazlina sampai habis pantang. =_="



Kata Hati : Sampai sekarang aku masih lagi selesa dengan Dr.Fazlina. Rasanya memang tak akan tukar klinik dah laa. Sekarang ni rawatan tak sekerap dulu. Jadual aku sekarang 2 kali setahun saja.
.

42 ulasan:

Nastyna berkata...

Baru start baca, tapi belum habis..nak komen dulu. Esok PEGI kot baru boleh habis baca sebab gelak tak habis lagi, sambil jj buat lawak sini, sambil baca.

Nastyna berkata...

Sorry dear, I know cerita pasal sakit gigi, tapi I komen merapu, sebab takleh concentrate duk gelak tak habis. Typo u sangat unik tau..thanks buat I ceria di hari minggu :p
Rawatan gigi setahun 2 kali mmg seharusnya, good girl :D

Izzah Haneefa berkata...

sakit gigi mmg x boleh nak cakap....

Cik Aini berkata...

perghhhh
dlm x thu nk up entry apa tu..
kalo tahu ingt mau abis 3 helai muka surat..kehkehkeh

erkk Adik nangis eh?
ms tu umo adik bapa eh?2 tahun yg lps ye.muahahahaha

psst ! kalo sakit gg org bising2 rs nk bg pnampar je kan :)

Nastyna berkata...

Eh... dah betulkan ker? Muehehehe Cik Nur, kalau orang lain buat typo macam takder la lawak sangat, cuma u jer special case :p tu yg jadi gini ni. hahahhaa. Ubat sabu tu:p
Jangan marah we gurau2 pasal ur typo ok. I pun banyak jugak typo dear.

9n0L4 berkata...

oooooooooo. ni cite due tahun lps ehhh. kalau rwtn saraf lagi mahai ciknur. hee.

Sue-Rya Qistina berkata...

huhuhu..mmg sakit kalau sakit gigi kan. boleh try tips/petua ni.. http://suriaqistina.blogspot.com/2013/03/petua-cengkih-ubat-sakit-gigi-semulajadi.html

inche hlovate berkata...

eh sy ni dah lama tak p jumpa doktor gigi. ntah bila nak p pun tk thu la haha

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

srvis baik takpe =)

Mrs Velentine berkata...

terharu baca ni..abah nur sangat peyayang,dr fazlina MV terbayangkan dr izani(juara Masterchef)

Aety Hassan berkata...

Salam kenal buat Cik Nur.. Saya BW dr blog Miss Banu ; segmen teka teki pelakon si Merlin tuh.. he3.. Dtg sini n terus jd ur new follower.. Nice blog ^_^

Teringat sakit gigi masa form 2.. rasa nak tumbuk org jer.. he3..

AyueJean AJ berkata...

Bila kita dah selesa, mahal pun takpe..
Janji puas hati.....

AyueJean AJ berkata...

Abah Nur sama macam Abah AJ.... =D
Memang dia nak masuk jugak selalunya...

are_lin@yu berkata...

nur suka mkn coklat kot ni..tu yang sakit..hiihi

Mieya Atiera berkata...

Takde pangalaman berjumpa dengan doktor gigi melainkan ketika di sekolah dulu.

KhaiRin : anies berkata...

sabo yeee

noornazuha berkata...

sakit gigi adalah sakit yang lain sgt..rasa nak terajang sume orang..akak dulu sakit,pastu kena la cabot buat pertama kali dalm hidup..sayang kat gigi..:)

Chic Na berkata...

kalau doc tu lembut mmg tak akan rasa sakit kalau kena cabut ke inject ke. cool je. kalau doc lelaki.. hehhh.. :)

Yumida Huda berkata...

wah..mahai jugak
tp xpe..asal sakit tu hilang..
ske pd layanan yg ramah mesra..nak nak lg dtg ke tmpt yg sm

QasehnyaRania berkata...

layanan best setimpal dengan bayaran ok la.. ;)

diana berkata...

pernah sakit gigi sampai menangis bengkak2 mata..kesian betul kat diri sendiri masa tu sebab takut pi klink..heheh

aReLaN berkata...

boleh tahan mahal dia.perghhh...dah ok gigi tu??ke sakit lagi??

LYAfrina berkata...

klo sakit gigi mmg nak buat apa pon x boleh..ubatnya kena cabutla.. bru lega..

Empayar Utama berkata...

Saya fobia la. Nampak klinik gigi je menggigil

Deqla Manjew berkata...

cengeng jugak cur kan.. hahahaa...tp xpe, deqla paham.. mmg perit sakit gigi....kohkoh....

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

wani kan fobia dgn dentist ni hihihi

Kak Ta berkata...

hai done follow, sy dtg dari blog jaakechik

Eca Dwinky Asha berkata...

klu da selesa,mmg nak pg balik2 kan..hehehe.eca pun mcm tu juga :)

Encik H berkata...

sila berikan alamat klinik dr. fazlina..sekian terima kasih..:|

M@W@R Q@SeH berkata...

mmg jd naik angin bila skt gigi ni...x pepasai ilang kelembutan...heheee

Cinta Misteri berkata...

buat root treatment kesudahnya. kdg tu sakit mlm sbb ada makanan terselit kt celah gigi. pg dah brush trus ok. thats why bila smpi klinik dh tk rasa sakit lagi.

CiM buat rawatan gigi yg lepas kena 550, lagi tejegil biji mata nk bayar. tapi kena juga sbb gigi sakit malam sabtu, gov tutup sabtu & ahad, so terpaksa gi specialist jugak.

Karukord jagau berkata...

ini cerpen ke? :D

Shida Radzuan berkata...

dr.fazlina?? hahaaa shida kenaiii kot ^_^

shida salah sorg org yg sakit gg...tp gg ok..tp gg ni sensitif..sakit dia jarang xslalu tp skali sakit tuhan je yg tahu..

ayut berkata...

jd doc gigi mmg terbaik...1 patient je blh dpt byk kot..its ok nur..klu servis bek,mahal pon ok ajer :)

Si Matatajam berkata...

Berbaloi harga yang Nur bayar tu akak rasa..kalau akak pun sanggup bayaq mahal kalau service first class camtu

Etuza Ezawarna berkata...

kasihan..apakan daya gigi tu ada masa nak sakit, penjagaan kena maintain..berus gigi b4 nak lelap pun usaha...

intanfirdaus247 berkata...

Nur , kak intan suka bca kisah nur yang ni./...lain kali wat la entry mcm n lagi yer...rasa cam baca cerpen je

kopi pasta berkata...

sakit gigi adalah sakit yang menyakitkan...

pernah kene dulu. sakit sebab kne infection gara2 pkai floss kotor. last2 sebatang gigi geraham dicabut...wuuuuu

nanieybarnieylurviey berkata...

xpe la bayar mahal sbb servis pun tip top.. nur pun da percaya ngn dr fazlina tu.. :)

wan nurul hezrina abd halim berkata...

MMG TAK BLEH TAhan derr sakit gg..nurul kan baru minor operation gigi geraham..sedih baca cerita nur sbb teringan arwah abah yang selalu teman nurul g klinik gg.mmg dia tak bleh tgk nurul sakit gg..sedih lah..masa cabut geraham bongsu abah ada warded kat HKL.masatuh dia dah start sakit..tuh sebulan sebelum dia menghadap ilahi..sedih..berkaca baca cerita nur sbb betul2 teringat

Yana Libra berkata...

cik nur ada masalah dengan saraf gigi ye? nape lh jadi camtu?

jaakechik berkata...

jaa pun selalu kena sakit gigi, dia punya denyutan, eeee rasa nak mgamuk jer. haha. kdg2 en.suami pun kena marah gak ngn jaa. yelah, makin kita sakit, dia pulak makin duk tnya mcm2, pastu pot pet2.... hehehe..


p/s :suka baca ayat novel nur ni...heee!