Selasa, 5 Mac 2013

Home » , » Lebih Kurang

Lebih Kurang



Ehsan Google



Sorotan dari kisah ORANG MINYAK NAIK MINYAK. Rupanya ada juga yang pernah terkenakan. Memang agak venganglah dengan situasi tu. Dan sampai sekarang, aku masih tidak singgah ke stesen minyak tu. Sanggup ni pergi jauh sikit dari rumah. :p

Dan sebenarnya, benda benda macam ni bukan pertama kali tau aku kena. Dah banyak kali, tapi lain-lain lokasi dan tidaklah dekat stesen minyak je. Kalau dulu mungkin aku diam je, tapi sekarang ni rasa macam HAK kita untuk tegur mana yang kita tak puas hati. Jadi aku nak cerita lagi dua pengalaman aku di sini....

Lokasi Tesco Taiping :

Tiap hujung bulan, aku pasti bawa mak shoping barang dapur dekat tesco. Memang tak ada tempat lain selain tesco. Kejadian ni jadi sewaktu di kaunter bayaran. Selesai je letak semua barang ke atas kaunter, proses scan harga pun berlaku. Yang aku geram cashier tu boleh pulak main campak-campak barang yang ada tu. Sakit hati aku tengok. Muka cashier tu jangan cakaplah, senyum pun tidak. Wehh, hati mana tak bengang. Sesedap rasa dia campak barang.

Aku tak mati akal, aku tak tegur deret, tapi aku balas dengan perbuatan aku. Dengan cara, Menghempas beras 10kg ke lantai kaunter sebanyak 2 kali. Bergegar kaunter tu. Mak dah mula renung tajam arah aku. Sambil mak tanya kenapa aku buat macam tu. Jawapan aku..

“Jangan ingat dia je boleh hempas barang, kaklong pun boleh hempas barang jugak”

Huh…kaku terus perempuan tu. Terus senyum serba salah. Barulah nak manis muka. Hamikk…! Dan lepas selesai aku ingat mak nak marah aku tau, rupanya mak pun sokong apa yang aku buat. Haha…

Lokasi Tesco Ipoh :

Kes ni pun jadi nak bayar barang jugak. Waktu ni aku dengan pakcik aku. Dia beli pencuci muka. Okay, depan kami waktu tu memang ada customer. Lepas customer tu selesai buat pembayaran, dia pun beredar. Tiba turn pakcik aku, boleh pulak cashier lelaki tu buat kerja lain. 

Cari apatah bawah kaunter tu. Aku usha muka pakcik, dah mula boring. Aku tanya pakcik, ade minta apa-apa ke dekat cashier tu? Pakcik aku cuma geleng. Aku dah mula merungut. Tapi pakcik aku cakap tunggu sikit lagi.

Rasanya dekat 10minit kot kami tercegat depan tu. Tapi lelaki tu tetap buat tak tahu. Dan aku sepantas kilat amik pencuci muka yang ada atas kaunter  terus hempas sekuat mungkin. Sambil cakap..

“Heh…! Berapa lama nak tunggu ni? tak nak duit ke?”

Barulah lelaki tu terhegeh-hegeh nak scan. Sementara dia nak bagi duit baki, aku sempat cakap.

“Lain kali nak buat kerja betul-betul”

Dia usha aku pelikkk je..Lantaklaa. Lepas tu pakcik aku boleh kecoh dekat mak aku kata aku mengamuk dekat kaunter. Haha..!

Ada lagi sebenarnya, tapi malas dah nak taip panjang-panjang. Sebab rasanya ni pun dah cukup panjang dah. Jadi, rasanya layanan terbaik dari mereka itu HAK kitakan….

Ke ada lagi yang pernah kena teruk dari aku….?

Ce kabo..ce kabo…Heee.. :D


Kata Hati : Aku pernah juga jadi cashier, memang penat tapi still senyum..
.

47 ulasan:

Cik Aini berkata...

perghhh
garangnya kak!
mmg sesuai jd kakLong nih tuk jaga kawasan.cnpom kawasan tu tenang je xde buaya.kahkahkahkah

hebakkk kakLong kita nih,hebatt ;p
ai yg nmpk garang ni pun x pernah lg tau camtu.muahahaha

AyueJean AJ berkata...

AMboih....
Garang lah kak long...
Takut AJ....

Farah Waheda Wahid berkata...

kekadang heran dengan diaorang yang kerja kat kaunter or frontliner ni... muka x pernah nak senyum satu hal...yang nombor duanya... aduyaii...suka sangat x mesra pelanggan... hye entahlah...

Nastyna berkata...

Garang jugak Cik Nur rupanya huhu. I tak berapa ingat la ada tak kejadian macam ni, maybe tak der kot pasai tu tak ingat. Kalau jenis yg tak senyum tu, I pun buat derk jer. Tapi my BiL tension ke Tesco KL sebab mamat2 lembut kat situ suka ushar dia, tak selesa jadinya hahhaa.

Encik H berkata...

errr..sikit tak setuju..:D

Deqla manjew berkata...

sabo nur..sabo..haha.. kalo deqla pun mana leh sabo kan.. deqla pun skng brani tau sound2 cam tu..blajar dr hubby.. hahahaha.. hubby kalo bab gini, lg terok tau org tu kena.. smpai nk nanges kot org tu..kekekke..amboii nur suka main hempas2 yer.. naseb la x pecah brg tu.. hikhik

Mieya Atiera berkata...

Mieya takde lah sampai macam tu. hehehe control macho.

Herman Bagus berkata...

mampir pagi cik nur

izan mama mia berkata...

garangnyer cik nur...garang dr mama mia nih...ish takut arr

Che Rosliza Che Mat berkata...

Memang kesian tengok Cashier...kalau cashier lembab...sakit ati hihihi

whitecappuccino berkata...

kalau akak pun akn buat benda yg sama. mcm la kita ni apa.

Bui Junaidi berkata...

BERANI NYA..CAYALAH :)

BERT berkata...

kadang2 org2 camtu kene ajar jugak.. sy dlu penah kene bila cashier nak pulang duit baki main pakai bagi je sampai jatuh2 duitnya.. akk pun saun la... "ai main baling je?" ambik duit sndri yg jatuh tu patu baling resit yang dia bagi tu kat atas meja tmpat scan tu haha

ayut berkata...

wah Nur..byk tempat2x yg kena spot kali ni...hihihi :)

are_lin@yu berkata...

wahh mmg hebak nur ni..hihi..ptt nya gitula.sllu ja jd gtu..berkaitan service ni knalah btl kan.

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

hal cmtu mmg selalu jd..tp sbr je lg..kang yui meletup mg naya org tu..

Tihara berkata...

memang menguji kesabaran..akk byk kali penah kena tapi tahan sabo je...nak ngamuk2 karang jadi lain plak..org sekarang ni perangai pelik2...kena hati2 :)

jaakechik berkata...

macam2 kan.. jaa pun penah kena ngan situasi mcm ni, mmg hangin gak laa, usahkan ciknur, jaa pun kdg2 melenting jugak!

noornazuha berkata...

ble tahan garang tuh..hehe...orang brbudi kita berbahasa kan, kalau org tak, sendiri mau ingat..haha

Zaza =) berkata...

haha..cik nur berani..kalau zaza situasi mcm tu...errr...xtau lah...tgk je la dalam hati kutuk kot..hehe..

MUHAMMAD IQBAL Abdullah berkata...

amboi.. garang jugak tuan tanah ni yer...

Kata Saya iqbal  |Blogwalking Mode|

Aine Ainun berkata...

Kan Nur..setuju...=)

Orang ebrbudi kita berbahasa..=)

lelamaisara berkata...

wah garang juga nur ni...takut akak..hehhehe
akak kalu macam tu akak g kaunter lain je..kalu ade kaunter satu je akak sanggup p kedai lain...hahhaha..

Mrs Velentine berkata...

kita serupa cik nur..hehehe..kalau MV pun selalu mcm tue

Chic Na berkata...

huhu.. mmg berani la nur siap boleh tegur. kalo cikna penakut. paling kuat pun jeling je kat org tu. haha.. tu la nk keja sgt tp mcm nak tak nak je.

Nyue berkata...

sabaoo nur..nyue paham sitausi nur..
mmg myakitkan hati je org2 cmni..

Yumida Huda berkata...

lebih2 lg klo mood aritu x berapa nk cun..fuuuh..berasap je tlinga

nanieybarnieylurviey berkata...

Bagus la Nur.. Sgt asertif!!!!! :) xrmai yg asertif tau

Eca Dwinky Asha berkata...

xde org berani buat eca mcm tu.sebab muka mmg garang.hahahaha~

Yana Libra berkata...

mmg patut pun cik nur buat macam tu..dah nama pun keje, buatlah betul2 kan~~

Shida Radzuan berkata...

amboi garangnya cik nur hehee ^_^

IntaNBerliaN berkata...

akak yg baca pun rasa geram.. hahah...

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

xpenah lagi kena mcm nur..kt kedah ni semua cashier baik2 hihihi

Hans berkata...

hahaha
pernah kena tapi jarang mengamuk la

Cinta Misteri berkata...

sabor2...semua org ada masalahnya sendiri.

tadi CiM hempas puncher besar kelantai, tak puas hati dgn boss sbb dia suruh kita buat kerja macam kita tak buat kerja. paham tak Nur ayat ni....? tiba2 bleh plak dia keluar dr bilik dia, puncher yg besar tu terus kena kaki dia. nasib baik kitorg kat lab mmg kena pakai kasut, kalau tak mau cagu kaki dia. padan muka!

lepas tu, di bleh plak buat muka takda apa2. taulahhh tu kalau CiM dah marah, lain pulak jdnya. smpi ke ptg dia pretend mcm takde masalah pagi tadi. hampehhhh jer.

Arina Shamsul berkata...

hahaha..baru dia tau ko muka manis tapi garang kan dik..kekeke.

akk pun cukup menyampah bila jumpa pekerja 2 camni.buat kerja nak duit je,tapi kerja entah ikhlas entah tidak.

Rohani Hashim berkata...

pernah jugak hadapi mcm ni...eiiii serius hangin kan.

tp slalunya husband tak suka hany buat hal.dia slalu igtkn suruh sabar je and jangan layan...

fizafantagirO berkata...

cashier yg jenis mcm ni mmg patut Nur sound cmtu. menyekitkan hati . fiza selalu kene kt Carefour alamanda ni.muncung je muka .

syiela berkata...

heheheh cik nur yg garang....

kopi pasta berkata...

amboi kemain garangnya...takut nak tegurla la...haha

Cik Nur™ berkata...

@kopi pasta Nampak Je garang, padahal cengceng..hahah

wan nurul hezrina abd halim berkata...

dasyat kegarangannya tuh..cian org tuh,hehehhhehe

Si Matatajam berkata...

Tabik springggg la Kaklong.... Garang wooooo... Tapi akak setuju ngan tindakan Nur tu...kekadang org camtu mmg kena ajaq skit..baru ada akai!..akak pernah gak kena cashier yg tak reti nak senyum tu..tapi hempas2 Barang tak pernah Lagi la..Kalau kena camtu mmg sound gak la org tu..

Encik H berkata...

aaa..tak setuju sebab pada H, org yg kuat ialah org yg boleh control diri dia time dia tgh marah..:D

somehow kita xtau apa yg setiap org lalui dlm kehidupan diorang..kot masa tu diorang betul2 tgh penat ke, tgh sibuk ke, tgh sedih ke, krisis keluarga ke, tak sihat ke, then kita tiba2 hentam dia disebabkan perasaan marah kita..

kesian tau kat dia..

Cik Nur™ berkata...

@Encik H Ermm..Betul juga tu. Lepas ni, kena kawal kemarahanlah kan..baru kuat..

kehkehkeh.. :)

9n0L4 berkata...

huhuhuhuhu. garangnye cik nur ye. hambek kene sebijik atas muke die. :)

Etuza Ezawarna berkata...

memang ada kala hati tak akan sabar..apapun cik nur itulah normal manusia...banyakkan sabar ya