Selasa, 12 Mac 2013

Home » , , » Permulaan Yang Tiada Kesudahan

Permulaan Yang Tiada Kesudahan





Komen di atas di petik dari Entry TUALA WANITA. Ummi Irfan kata bila baca entry Nur, seakan-akan baca novel. Kalian rasa..? Ya, mungkin cara Nur olah ayat itu yang buat nampak seakan-akan macam bahasa novel.

Padahal gaya bahasa di dalam entry Nur adalah kata hari-hari yang selalu kita guna pakai. Kalau Nur olah pun, Nur akan guna ayat yang mudah faham dan sedikit skema. Hehehe.

Dan Ummi Irfan juga tanya, ada hati nak jadi penulis tak? Ermm..jujur ya sastera dengan Nur memang sudah sebati. Dan Nur akui, memang pernah bercita-cita mahu jadi penulis. Tapi keyakinan tu tak kuat. Nur pernah ditawarkan menulis e-novel. Tapi Nur tolak atas alasan belum bersedia. 

Tapi Nur masih giat menulis. Cuma sejak kebelakangan ni, mood nak menulis tu hilang. Jadi tak hairanlah kenapa banyak e-novel dan cerpen yang tiada kesudahan tersimpan rapi dalam document. Cuma, ada dua cerpen saja yang Nur berani publishkan di sini. Cerpen Izinkan Aku Bahagia dan cerpen Cahaya Iman

Kalau nak baca, klik je tajuk tu. Tapi ingat, itu adalah cerpen santai. Memang gaya bahasanya entah apa-apa. Ayat merapu-,meraban. Jadi mohon jangan gelak kalau baca ya..! Hahaha. Dan untuk mengetahuan kalian, selain menulis cerpen, Nur juga ada menghasilkan puitis-puitis dari hati. Rasanya berlambak-lambak kot Nur masukkan dalam blog ni. Kodek-kodeklah sendiri ye..!

Rasanya sampai sini je lah Nur bebel ye. Moga Ummi Irfan jelas dengan jawapan yang Nur beri. Kesimpulannya, Nur rasa tahap bahasa Nur masih lagi lemah selemah-lemahnya. Nur juga selalu TYPO. Hinggakan di beri gelaran RATU TYPO. Grrr...!

Tapi semua tu tak patahkan semangat Nur untuk terus berkarya...Aicehhhh....!


Kata Hati :  Setakat ni ada 2 e-novel dan 5 cerpen yang tak tahu bagaimana endingnya. Jadilah Permulaan Yang Tiada Kesudahan...haha.


.

37 ulasan:

Cik Aini berkata...

first x?
first x?
hahahaha

Cik Aini berkata...

weiiiii
hahahahaha..
AA dah bg perangsang tu..cuba buat novel ttg botol lak..buat la kisah dr dulu smp dah besar dimn kehidupan berkisat ttg kisah baling botol dlm sungai tu..mesti best!
lalalalala larikkk

Mieya Atiera berkata...

Kira okey lah tu.. ada bakat dalam penulisan. Mieya lagilah?

Chic Na berkata...

sudahkan la permulaan tu nur. cikna bagi moral support okeh. hehe..

Cik Nur™ berkata...

@Cik Aini Tahniah..Sila tuntut hadiah di kuanter H ya..!

sebelum tu amik no.giliran dulu tau..Hahaha.

err...ape botol2..Grrr..!

Ummi Iman berkata...

Dulu akak minat juga buat cerpen pendek. Ada juga buat sajak. Kalau menulis ni mmg ambil masa kan.. byk kena berangan ;) dah tergantung tu mmg kena tunggu mood baru boleh sambung. Betul ke?

Nastyna berkata...

Cik Nur, mmg puitis blog Cik Ai, eh CIk Nur ni. Saya selalu admire orang yg pandai gunakan ayat bunga2 dengan betul, sbb saya jenis yg sangat lemah dalam subject ni.
Selamat maju jaya ok.

izan mama mia berkata...

yela..ai no 1..

hahaha..ada2 saja budak 2 org nih..hiih.

nur..selamat meneruskan bakat,..mana tau impian tercapai

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

hihi,kembgkanlah dear..apa slhnya cuba kan..

AyueJean AJ berkata...

Nur memang berbakat,......
Teruskan usaha... =D

Deqla manjew berkata...

haah la... nur ni agak skema orgnya.. masa jumpa dulu tu ada gak la percakapan nur ke arah tu.. hihihi.. deqla dulu kelas sastera jugak.. penah la buat puisi.. buat cerita.. siap hantor kat majalah pesona.. dpt tmpt pertama.. hadiahnya RM50..haha..time tu saja suka2..tp skng x seminat nur la... apatah lagi sehebak nur...mende ni bergantung pd mood jugak.. & kerajinan...

Encik H berkata...

ehem2..sila gunakan kaunter lain..Kaunter H hanya untuk kes2 khas jer..-_-"

lelamaisara berkata...

memang ade gaya penulis novel pon...dah lame gak akak perasan..hehehe..

Aine Ainun berkata...

Bestnya...
Ade peluang tu Nur..walopun ade kurgnya boleh baiki n blajar...nti lama2 okla...

Yela, kalo x ready x ble jgakkan...

1 hari nanti, in shaa Allah..;)

Dylla Abas berkata...

wahhh...ada geng...boleh la kita share opinion kan :) keep it up sis!

Si Matatajam berkata...

Betoi kata Aine tu, teruskan mengarang Dik...Nur mmg berbakat besaq dalam penulisan..Ratu Typoiii la.. Ha ha larikkkkkkk

Herman Bagus berkata...

pagi cik nurr

are_lin@yu berkata...

mmg gaya bahasa nur ada bakat..cer kembangkan..mna tau blh jd hits buku nur nanti..kmi tukang support..hiihi

Eca Dwinky Asha berkata...

perghhh.penulis cerpen ne.nak sign sikit :P


9n0L4 berkata...

haah. ciknur ade bakat terpendam yg sudah digilap secara naturalnye. hehe. skema nye ayt akak. :)

QasehnyaRania berkata...

pakat2 tuntut hadiah kat kaunter H..
kih2..

nur, teruskan la ;)

Etuza Ezawarna berkata...

teruskan ya penulisan kadang rezeki kita tak terduga dengan menulis..

ayut berkata...

mesti nnt ad kesudahannya tu....Nur je yg tak ckup ilham dan kerajinan nk menghabiskan...kan3x...??hihihihi.. :)

Faizol Dee berkata...

huhu.. Nur ada bakat jadi sasterawati nih..

BaNu Syah berkata...

hehe dulu2 pun pernah gak terniat nak jdi penulis cerpen/novel..tpi hampeh semua x jadi hehehehe

Yumida Huda berkata...

aah..bgs bahasa nur...sampai ke sanubari bila baca nye..feeling...

Nur Emilya berkata...

Wahh untunglah ada bakat menulis :-)
Bukan senang nak menulis ni. Sy pun ada teringin nak menulis novel ke ape ke kan. Tapi takde bakat lah huhu :D

aku HaniAsyira berkata...

perghhh.. cii nur... ok ah tu kan.. cepat2 siap kan semua yea..

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

nur mmg ada bakat menulis lah kiranya

nanieybarnieylurviey berkata...

Betil tu.. Gaya penulisan nur mmg sdp sgt baca.. :) mcm baca novel :)

nik ros berkata...

wahh..ada bakat penulisan. ramai jugak blogger yg nik kenal ada bakat penulisan ni.

Che Rosliza Che Mat berkata...

akak sekolah menengah adalah tulis novel...time sekolah dulu kuat berangan kikiki...Apa salahnya Nur cuba menulis...mana tahu boleh buat drama...akak sokong 100%..

Siti Rohaida Yusof berkata...

sila kembangkan :)

wan nurul hezrina abd halim berkata...

mmg nurul setujulah dengan AA..mmg selalu kalau baca entri2 nur mcm bar=ca cerpen.kadang walau sedikitpun nur tulis mmg indah bait2 kata mcm dalam buku..hehehe

betultuh apa salahnya nur kembangkan bakat yang Allah bagi2

Yana Libra berkata...

Caiyok2! :)

jaakechik berkata...

teruskan berkarya yer nur! ayat nur mmg best, kdg2 buleh ralit membaca nya.entry ini pun ada terselit sedikit ayat berbunga/ayat novel :

Walaupun kadang-kalanya bebola mata tertiba berkaca. Arrghhh..! Sangat tidak suka situasi itu.

p/s : jaa perasan, sbb jaa suka baca novel!!

N.Aima K berkata...

fuh bahasa harian pun dah mcm ayat cerpen.. ini mmg bakat semula jadi