Jumaat, 22 Mac 2013

Home » » Tazkirah Jumaat | Makanan Kegemaran Rasulullah S.A.W

Tazkirah Jumaat | Makanan Kegemaran Rasulullah S.A.W






MAKANAN KEGEMARAN RASULULLAH S.A.W


1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumahyang tidak ada makanan.

3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir.

4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut

5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya.

7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.

8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.

10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati




Kata Hati : Lepas ni kena belajar minum susu...
.

44 ulasan:

tenku butang berkata...

maklumat yg bagus.. err.. bole x klu nak buat entri yg sama dekat blog teman? sebab untuk ingatn teman aje.. heee.. klu x bole xpe.. =D

Farah Waheda Wahid berkata...

saya pun x minum susu... saya Lactose Intolerant...

IntaNBerliaN berkata...

ooo minyak zaitun mmg fungsi dia melambatkan penuaan.. maknanya, mmg patutlah akak duk sapu minyak zaitu tiap2 hari kat muka.. hahah... konon nak jd awet muda cam nassier wahab.. kikii

N.Aima K berkata...

good info dear!

Arina Shamsul berkata...

makanan Rasulullah s.a.w semua sihat2 dan baik,subhanallah..

makanan kita?
maggi,keropok,air tin,makanan diawet...adeyyyy...jauh beno bezanya..hehehe.

Che Rosliza Che Mat berkata...

Nice info cik nur...akak selalu jugak minum susu...

Chic Na berkata...

pasni kena belajar minum air masak. ;)

Kuazue Mohd berkata...

kata cik.azue plak...mengikut satu pandangan...kalu mkn buah delima tu...sorang kena habiskan sebiji delima tu tak leh share2 even seulas pun..barulah mendapat manfaat dan keberkatan nya...krn dlm sebiji delima tu hanya ada seulas shj yg menjadi penawar..wallahu'alam...

Sue-Rya Qistina berkata...

hari2 saya akan pastikan saya minum segelas susu utk mummy dan baby inside =)

BERT berkata...

smua mkanan tu mmg khasiat sangat tgi.. elok jadi amalan kita selalu kan...

p/s : jum join contest saya buat jom ?

diana berkata...

madu je akak kurang suka..tak tahan bau nya..heheh

fieda berkata...

susu tu payah sikit la...hihi

Solehah Shamsuddin berkata...

Kalau susu biasa, solehah mmg xske. nk termuntah rasanya. kalau ditambahkan coklat trus ok je nk minum.hehe

Deqla Manjew berkata...

semuanya makanan berkhasiat & sedap...jom mkn byk2.. hihi

Mrs Velentine berkata...

MV tak pernah makan buah delima..mcm mn rasanya

dya berkata...

start dh preggy ni..kesemua makanan diatas cube dya latih utk mkn..but buah delima je x dpt lagik..sebb dia bermusim kan??

AyueJean AJ berkata...

Nice sharing... =D

hazwan hairy berkata...

suka buah delima tu! mna nk cri ..hehe

Cik Aini berkata...

erkkk
yg susu tu tgh mencuba ni..so far barli tambikai delima anggur tu makanan kegemaran :)

M@W@R Q@SeH berkata...

thanks for sharing Nur...

Mieya Atiera berkata...

Mieya pon tak berapa sangat minum susu.

Tihara berkata...

akak tengah duk balun susu dutch lady ni nur..dgn makan ubi kentang banyak2..lupa plak nak cari barli tu..baru2 ni minum mmg sejuk je rasa badan ni ..tq nur kongsi ni..jadi reminder :)

Nasuha berkata...

Saya suka buah delima! ♥

kopi pasta berkata...

yang part air tu tak berapa nak faham...jgn diteguk? aik, klu tak ditegukk mcm mana nk masuk ke kerongkong...?

whitecappuccino berkata...

semua suka kecuali buah tin.

fiQ berkata...

Tak siapa boleh pertikaikan kebaikan makanan Rasullullahkan..

caliph shuriken berkata...

nice sharing, nur ^^

sy paling suka makan kurma...

Cik Nur™ berkata...

Mungkin maksudnya jangan tunggang kedalam mulut, tapi kena sedut perlahan2...

Nanti cuba buat tau.. (^^,)
Mgkin dapat beza antara teguk dan hirup...

Aine Ainun berkata...

Nur...sebelah barli tu apa ye..?

Cik Nur™ berkata...

Itu buah Tin.... :)

nanieybarnieylurviey berkata...

Smue berkhasiat n lazat.. Selalu beli anggur je..

Karukord jagau berkata...

semunya pun sodap :)

Nastyna berkata...

Semua nya pun sedap, so tak la susah nak amalkan cara pemakanan Nabi. Buah delima tu JJ boleh habis sorang sebijik.

Yumida Huda berkata...

semua nya sedap n berkhasiat
buah tin tu apa ar
nk cuba practice diri ini minum air slow..slalu ganas je teguk

izan mama mia berkata...

delima tu jarang makan..mahal sket reganya

aku HaniAsyira berkata...

minumlah susu cik nur.. bagus2.. nyum2

Si Matatajam berkata...

Suka makan delima tapi mahal sgt la..susu tu mmg my feberet...susu kambing asli yg terbaik...Tp susah nk dapat la..

9n0L4 berkata...

lps ni kene letak straw la dlm bekas minum. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

nak iku la cara pemakanan Rasulallah ni

Shida Radzuan berkata...

shida suka kurma :)

Etuza Ezawarna berkata...

bagus info..tq diberitahu...memang Nabi tu benar2 kekasihNya

wan nurul hezrina abd halim berkata...

nurulpun amalkan madu..anak2 nurul semua setiap malam sebelum tido nurul kasi minum madu n air suam

Yana Libra berkata...

kena blaja makan banyak benda ni..huhu~

jaakechik berkata...

en.suami jaa suka makan buah tin ngn kurma, jaa pulak suka buah delima jer... (^_^)