Jumaat, 29 Mac 2013

Home » » Parah

Parah





Okay, malas nak intro bagai, nak ajak kalian terus faham kenapa tajuk entry ni begitu PARAH.

Okay, pertama nak tanya ni, mohon jawab dengan jujur yea. Siapa yang sekarang ni gila shopping online..? sila angkat kening  ^_^

Ohhmaii..! sumpah aku tak nampak, tapi rasanya ramai kot yang gila shopping online kan. Dan diantara ramai-ramai tu, akulah salah seorangnya. Tak mohon percaya pun kalian tentu percayakan..!

Aku berjinak-jinak dengan shopping online ni dah lama dah. Apa yang buat aku KETAGIHAN untuk shopping online ni, mungkin sebab aku TAK PERNAH ditipu. Kalau DITIPU rasanya tak terjebak dah laa. 

Shopping online ni, nak kata harga murah tu tak la. Sebab kalau nak banding  di luar, kita boleh dapat harga yang lebih murah tau. Shopping online, automatik akan jadi mahal bila campur dengan kos penghantaran.

Tapi semua tu tak jadi masalah, sebab bila shopping online, barang terus kerumah. Kita tak perlu susah payah nak keluar, nak cari parking dan sebagainyalah. Cuma klik-klik, ketuk-ketuk papan kekunci sikit, printscreen apa yang patut, dah selesai. Dua tiga hari sampailah barang tu kat rumah.

Jadi, apa kaitannya PARAH dengan shopping online?

Err..tak nampak ke…? Kalau sampai dah tahap KETAGIHAN yang melampau, tak ke PARAH namanya tu..? Yela, makin hari makin susut tau duit dalam akaun. Walaupun tak keluar cash, tapi bisa jadi heart attack tau bila ada depan mesin ATM.  Eee…Memang PARAH..!

Waktu tu, mulalah monolog dengan diri sendiri. Betapa PARAH dan ralatnya rasa bila seronok sangat membeli belah. Tapi  nak menyesalpun tak guna dah kan. Maka tukarkan je la PARAH tu ke pasrah..!

Wujudnya  entry ini  untuk diri sendiri sebenarnya. Kalau kalian rasa entry ini dapat memberi kesan pada kalian, Alhamdulillah. Secara tak langsung aku dapat motivate pada kalian yang memerlukan. Kalau entry ni tak beri kesan pada kalian, itu betul-betul PARAH tu..! Hahaha.

Dan sebenarnya juga, dalam entry ni, aku juga nak kabo, yang aku dah kurang shopping online ni. Sebelum keadaan bertukar bertambah PARAH, lebih baik kita cegahkan. Jika diteruskan juga tabiat tu, aku rasa bukan setakat PARAH..malah TERJELEPOIH terus kot..!

Jadi untuk elakkan keadaan jadi lebih PARAH,PARAH dan PARAH lebih baik aku stop gejala yang memPARAHkan diri aku ni. Bukan untuk orang lain, tapi untuk diri sendiri, ingat untuk diri sendiri..!

Oleh itu aku akan cuba kawal nafsu, kena ingat bila poket PARAH, akaun PARAH sakit oo….! Jadi kena kawal nafsu…..insyaAllah boleh..! Caiyokk…! hehehe.

Jadi PARAH…boleh blah rrr….!




Kata Hati : Parah..parah…aku cedera parahhh….! <-- Ingat tak dialog dalam cerita apa..? Hahaha
.

41 ulasan:

Cinta Misteri berkata...

hahaahaha...nak2 yg guna kad creadit tu, dah ler tk kuar rumah, tau tau kena bayar hutang. mcm Nur ni msti terus debiy dr kadbank. sedar tak sedar duit dah zero.

CiM jrg beli brg online. tk puas, beli ngan kawan2 internet tu adalaaaa.....

tenku butang berkata...

he2.. tepuk dada tanya selera yunk.. =P

Ummi Iman berkata...

Salam cik nur,
Sebab ada duit lah seronok shopping online ;) cuba takde tgk je lah ;) apa pun baguslah bila sedar sblm parah. Diri sendiri je yg tahu tahap parahnya tu :)

Cik Aini berkata...

ayat last yg "jd PARAH...boleh blah arrr"..x menahan...i loikeee!!

eh bila dok sebut byk kali sedap plak parah..parah..kang kalo ada nm org parah?..haha boleh PARAH betul ni

Chic Na berkata...

memang parah ni. cikna suka gak tp certain2 barang jela. still under control. hihi.. nasib baik nur dah sedar. ;)

Farah Waheda Wahid berkata...

buat masa sekarang ni masih belum parah lagi... ^_^ nama jer Farah...

Sayidah Nafisah Ruslan berkata...

saya pernah sekali je beli online. lepastu tak main dah.. heheee

boni kacak berkata...

kalau poket parah, memang sangat pening..hehehe

Etuza Ezawarna berkata...

tak apa kan diguna di jalan yg betul, cuma kita tak sedar ja tu cik nur, rasa2 berapa baki lagi kat akaun...
Saya tak guna online internet ni, bukan tak tahu tahu benar tapi kami ni kat pedalaman, manalah tahu ada penipuan kan, banyak kan berlaku penipuan..bagus entry Cik Nur ni sekurang2nya kita dapat info...

Deqla Manjew berkata...

huh... parah sungguh laaa....nk kesian pun tak guna, nur sendiri yg memparahkan diri tu..kohkohkoh... deqla x penah lagi terjebak dlm citer parah mcm nur ni.. sbb deqla rasanya cuma sekali kot soping on9..takde lak kena tipu tapi mmg x gemor nk soping on9 lps tu..entah! maybe deqla mmg jenis yg jimat cermat orgnya.. kohkohkohkoh... (padahal riso kalo beli baju ke kasut ke tak padan saiz!) kahkahkah!!

whitecappuccino berkata...

pernah juga shopping online tapi xde la sampai ketagih.

Sue-Rya Qistina berkata...

saya pun dah kurang bershopping online skang ni. kalau beli pun, kat groupon, mydeal, dealmates etc. itupun beli deal yg melibatkan family dan anak2 :)

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

hihi,ok..hadkan ya..

Tihara berkata...

oh, kena spend duit utk benda yg betul2 kita nak beli baru tak paroh..kalau tak parokks la. :)

Ym.Bundle berkata...

ko guna kredit kad tak? kalau ade lagi bagus untuk teruskan hobi shopping online ko tu..tak payah dah risau pasal baki akaun..cukup bulan botak kepala..kehkehkeh..

Encik H berkata...

owh..parah ea? ingatkan Nur typo, nak taip Farah tapi tertaip Parah..

then terus cepat2 cover buat entry..hahaha

are_lin@yu berkata...

samalah nur..ayu pn sllu gk shpopping online..ni bru krg skt..hihi

wan nurul hezrina abd halim berkata...

kena g saving wit siap2 tuh...hehe nurul mmg suka gak shopping online mmg mudah n sama blum pernah kena tipu lagi sbb geng2 yang kita kenal mcm lama dah yang niagapun so takkan kena tipu.huhu

kelakar ayat bila parah tukar jadi pasrah=)

QasehnyaRania berkata...

ciksu belom lagi smpai tahap parah sbb jarang beli online..hihi
*ciknur thanks ye..ciksu kurng bw.

aReLaN berkata...

hohoho..memang bahaya ni.dlu selalu gak la shopping online masa kat jepun.kat malaysia ni memang stop terus.bahaya.jap je lesap sme duit.

Anis Nisa berkata...

nasib baik nisa dah "taubat" sebelum jadi "parah"...haha..

mase order,dapat barang memang best..bila cek akaun,nak nangis..hihi..

fieda berkata...

kak fieda dh pernah merasa..mmg ketagih..nsb baik skrg dh boleh kawal..kalau tak langsung tak blh blh tgk mende yg menarik kat fb tu..
nur..ebab kak fieda kasi mkn ikan rebus dan gilir2 dgn makanan kucing yg beli kat kedai tu..

diana berkata...

akak shopping online jugak tapi sebelum tu akak akan pastikan harga kat online lebih murah dari kedai.kalau tak memang beli yang kat kedai jela..kecuali kalau barang tu memang siusah nak dapat kat kedai..

Nastyna berkata...

Dorang mmg hantar ke alamt yg betul ke Cik Nur? Tk pernah typoi kasi alamat pulak yer :p hehehe

Lina berkata...

saya cuma suka window on9 shoping sahaja... sebab dah terkena laa.. lain kta mnta lain yg dpt, pastu nak return balik dia xnak.. mencik2.. pastu kualiti kadang pun xberbaloi.. cukup la skali dua.. pastu xnak lg dah.. insaff...

Etuza Ezawarna berkata...

harap dah sembuh parah tu ya cik nur...

AiSyA LiEzA berkata...

hek3... beli benda y perlu je la kalau cm tu... berjmt cermt amalan mulia... hek3 :)

9n0L4 berkata...

huhuhu. akak dh serik skali kene. cukuplah. :)

Herman Bagus berkata...

waduhhh

N.Aima K berkata...

bukan setakat shopping online..shopping kat luar jg T___T

Si Matatajam berkata...

Akak pernah terkena masa beli handbag..hu hu hu... Kecewa tahap gaban wehhhhh...tengok kat tenet cantik, sampai kat tangan Hampeh!

nanieybarnieylurviey berkata...

Setuju ngn entri ni.. So far Alhamdulillah nani xpernah kena tipu. Mintak di jauhkan. Sometimes bile da ada kepercayaan ng seller A ni ttp akan cri A even yg B offer lgi murah.
Setuju!!! Akaun makin susut.. Ketagih pun ada.. Sbb klik byr then tngu brg smpai. Da siap!!! :)

Aine Ainun berkata...

Huhuuuuuuuuuu...mmg parah la Nur...

saya mmg da berniat nk buat n3 psal ni...t free saya Update... kjadian baru berlaku semalam-semalam ni...grrrr

Mieya Atiera berkata...

haha. Mieya pon dah mula ketagih dengan shopping onl. Melayang lagi duitku.. wuwuwu

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

penah la sopink online tp xla selalu sgt..tp alhamdulillah la apa yg wani beli on9 ni setakat ni puas hati lg xder la yg xok..lepas ni xtau la plak

Mrs Velentine berkata...

jarang beli yang online sebab MV mmg kureng sikit shopping

Shida Radzuan berkata...

shida bukan kaki shoping online..naseb ^_^

Yana Libra berkata...

duit keluar tak perasan sbb asyik byr online..huhu~

dya bunga berkata...

dya xpernah shopping online..takut..hihi

Karukord jagau berkata...

mmg parah ni...huhuhuu

jaakechik berkata...

jaa mula jadik gila shopping online sbb x pernah kena tipu gak, pastu sebab jaa ada akaun maybank2u... tu yg buat jaa lagi senang nk shopping! hehehe...