Khamis, 13 Disember 2012

Home » » Roti Roll

Roti Roll





Mood ni ada masa-masakan. Kalau rajin tu, rajin sesangat...! Tapi bila masa malasssssss...Ya Ampun...malasnya teramat malas..! Pernah alami tak..? Tentu pernahkannn....tipulah tak pernah.

Tapikan, kalau bab makan ada juga ke yang malas eh.? Yaaa..adakan..! Malas buat, tapi makannya nak...betul tak..? Tapi kalau disuruh makan pun malas, haaa..itu tak tahulah  nak di kategorikan apa. Hehehe.

Okay hari share menu santai. Walaupun nak buat tu macam leceh, tapi bila kita masak dengan hati yang gumbira, terus jadi seronok dan rasa mudah sangat nak menyediakannya. 

Roti roll nama di beri. Oh ya..! Sebelum tu, kalian di nasihatkan sediakan dulu bancuhan tepung tu ya. Cara bancuhan tepung senang je. Tepung gandum dan garam secukup rasa. Nak tambah telur boleh, tak nak tambah pun boleh. 

Dan yang penting, bancuhan haruslah di bancuh dengan ais kosong yang sejukk..! Bila siap, simpan dulu dalam peti sejuk. Bertujuan untuk menranggupkan dan tidak serap minyak..!

Kemudian, ambil roti, leperkan letak sedikit inti dan roll.  Kemudian bila dah siap semua, celupkan roti yang sudah di roll kedalam adunan tepung tadi. Goreng di dalam minyak yang panas sehingga garing..!

Dan hasilnya....Taraaaaa...!!




Terlebih rajin, buat dua inti, satu inti sayur bermayonis. Satu lagi inti sardin. Bila dah siap, hidangan sedia untuk di ngap..! Nak pula makan cicah dengan sos kegemaran. Memang menyengatlah..!

Sesuai untuk minum petang. Malam atau pagi pun sesuai. Yang penting ikut kehendak hati masing-masingkan..!


Kata Hati : Aku suka  memasak, tapi kadang-kadang aku malas memasak...errr...boleh gitu..?
.

56 ulasan:

Mrs Velentine berkata...

sedap ni boleh buat utk malam karang..pastu hantr tmpy mv..hehe

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

hohohoho...sedapnyer nur..nanti boleh try gak ni

YanaHime berkata...

huh! lapaq...mleleh liur tgk roti ni

Anis Nisa berkata...

sedap dan simple..cicah sos,wahh..sedapnye nur..

dya bunga berkata...

dya xske memasak tpi bila rjin blh jdi suka..haha

Anak Kampung berkata...

meme santai..mcm sodap je

hazwan hairy berkata...

sedapnya..alahai lapaq sgt2 dh ni tgk mknan...haha

Miss Purple berkata...

kena goreng dengan bancuhan tu ek bru tak serap minyak.. ouwh, baru tau..thanx sharing.. :)

jaakechik berkata...

wahh sedapnya nampak, senang pulak tu...kena cuba nih..

AyueJean berkata...

Amboihhhhhh......
Sedapnya....

Mimie berkata...

sedapnye

Dayana Bahar berkata...

sedap nampak nur.. sesuai untuk menu diet tu...

ps... onion ring tu kalau nak guna tpung pun bolh... tapi guna tepung beras + kunyit skit + garam + telur + air kapur sirih...banyak respi dalam myresepi.. bolh try

Kakizan Omar berkata...

emm memang sedapkan.. berselera akak tengok.. lama dah tak buat... sebab tak tahu pulak kena bancuh ngn air sejuk untuk kurangkan minyak... TQ for d info...:D

Anak Pak Muin berkata...

nampak sodap..yum2

izan mama mia berkata...

nak sikit,..saya saka yg ada mayonis tuu...hahah..makan petang2 sedap nih

err..mmg arr kekadang malas sangat asyik nak tido jer..hahahha

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

WAH2..SEDAP TU..NYUMMMYYYY..

aku HaniAsyira berkata...

kalau atil, atil ikut mood.. kalau raji yelah.. kalau tak, nak pegi masak nasik pun mls.. haha

Herman Bagus berkata...

wah pasti sedap cik rotinya

Pecinta pink^^ berkata...

fuhh..sedapnye..mintak sikit :P

are_lin@yu berkata...

rajinnya nur nk jgk..hehe

lelamaisara berkata...

wah rajin anak dare cik nur sowang ni eh...

nanti bawak g melaka ea..akak nak makan je buat malas..hehehehhe

ayut berkata...

wah..inti ye sayur..menarik...slalu bt ltak sosej jer..hihi

Si Matatajam berkata...

Sedapnya....nk rasa gak

Deqla manjew berkata...

sama la mcm deqla dear..kalo mls beli jek...mkn pun berdua jek...hihi...nur kalo rajin masakkan utk deqla skali..x yah deqla ssh2 blk keje masak.. hahahaha

Encik H berkata...

terus terang cakap, H kadang2 nak makan pun malas..sampai betul2 lapar, baru la keluar makan..kalau malas jugak, H masak megi jer..and kalau betul2 malas, H terus tido, esok pagi jer baru makan..:D

Jna marcello berkata...

Cik Nur naaaaaa nakkk!!!! sedappnyeeeee ;))

Nakkkkk!!!!

EH! lupa nak say sorry sbb na da lama tak singgah cni..Na bz lately and tenkiyuu sbb slalu dtg blog Na.
Na terharu sgt..htenkiyuu eh Cik Nur ;)

TiranaAduka berkata...

Salam Cik Nur
Adat manusia biasa cik nur...kekadang ada mood pasang surutnya.....tapikan kalau air tangan kita .......kita tengok abis makan dan di puji lazat dan sedap ...sejuk hatiukan..?
apatah lagi yang memuji orang tersayang bertambah lah semangat kita sedikit..
Walau di kala itu kemalasan melanda......


Thanks so much su di lapangkan masa di teratak TiranaAduka sis Cik Nur

Deq's Qienz berkata...

sedap arr..nak sikit..cer masak kasi dq mkn..hihii

Nadia Elena berkata...

simple tp sedap~!!!!

kinara kinatara berkata...

wah sedap dan menyelerakan nyh..:)

Chic Na berkata...

yayyy.. tak payah masuk telur. intinya sesuka hati ye nur? kalau kerajinan nak try buat la. cikna pun 2 kali 5 nur gak. hihi..

Yana Libra berkata...

cik nur..terliur lah sy tgk..huhu..dahlah tgh lapar ni~ :p

Dede Thea berkata...

BANYAK MALAS ORANG BUAT MAKANAN,TAPI MAKAN TAKPERNAH MALAS HEHEHE
NICE POST
CIK NUR

nanieybarnieylurviey berkata...

Hehe.. Prnah sgt2 rsa mcm tu.. Kdg mood rajin drg mule la rsa mcm chef. Tp ble malas emm xleh nk wat apa. Kdg bhn xckp pun fktor nani mls msak :)

QasehnyaRania berkata...

sedap tu..dah lama tak buat :D

masak bila lapar..bila tak lapar tak yah masak,boleh :D


selamat malam ..ciknur ;D

aReLaN berkata...

sedap tu.dulu mak selalu buat.dah lama tak makan.wuuuu

etuza berkata...

memang pandai cik nur memasak..sempurna sifat kuih tu...

Eca Dwinky Asha berkata...

nyum nyum.sedap je tgk :)

whitecappuccino berkata...

sedap gak tu.akak msk mi grg utk lunch..pasta carbonara mlm td

Karukord Jagau's berkata...

kalau letak inti doyan crepe tu aku igt la.... lagi sedap...

BaNu Syah berkata...

sedap nk sikit huhuhu

Ayuni berkata...

Pg2 nie wat sye lapar je....

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

sggh pg ya...

CeqGu berkata...

errkkk terliur pulak tengok roti ni....nak cikit bleh:)

Tihara berkata...

sedapnye inti dia, nampak melazatkan :)

wan nurul hezrina berkata...

wahh wahh nampak menyelerakan.buat minum petangpun ok kan?nyum nyum

Cinta Misteri berkata...

sedapnya....ni cuba2 resepi utk gathering ker? kalau kumpulramai2 pekene roti roll ni mmg masyukkk laaa

(jelestakdptgi)

caliph shuriken berkata...

siyes dh lama sgt x mamam roti roll, huh...

wawa abdullah berkata...

waaa..sedapnye cik nur punye roti roll tu.. wat wawa terliur je tau..huhu nnt balik umah..nk buat..hehe :)

Mieya Atiera berkata...

Nmpak maNcam sedap je. MIeya nak cuba lah masa balik mid sem nnti

Cik Aini berkata...

sodapnya nur...
bleh x nti buat tuk bekal ke sana.hahahahhaha

fieda berkata...

alahai nur...rajinya dia...sedap plk kak fieda tgk..

Suya berkata...

Rajin nye..lapar lapar

::CIK LYNN:: berkata...

nampak sedap la nur :)

IntaNBerliaN berkata...

sedap kan.. akak selalu wat camni.. :-)

Che Rosliza Che Mat berkata...

terliur akak tgk..