Jumaat, 6 Julai 2012

Home » » .:: Hukum Membeli Barangan Terpakai ::.

.:: Hukum Membeli Barangan Terpakai ::.





Soalan :

APAKAH hukum membeli atau menggunakan barangan terpakai yang kita tidak tahu sumber asalnya?


Jawapan :

HUKUMNYA harus untuk membeli barangan terpakai, jika tidak tahu asalnya dan tidak nampak dengan mata tentang asalnya barangan tersebut.

Jika ragu maka janganlah dibeli kerana setiap perkara yang ragu itu ialah shubbah berdasarkan  sabda Rasulullah SAW, "Tinggalkan yang meragukan pada yang tidak meragukan". Wallahu a'lam.


Sumber : Harian Kosmo


Kata Hati : Salam Jumaat buat semua...!

.

33 ulasan:

nanieybarnieylurviey berkata...

TERIMA KASIH NUR SHARE PASAL NI.. BARU TAHU NOW :)

KALAU RAGU TAK YAH BELI :)

Solehah Shamsuddin berkata...

kat Malaysia mmg dh terbiasa beli barangan terpkai.contoh pakaian bundle.wlupn dh digunakan, tp tetap bleh beli.

Nyue berkata...

yupp....dalam apa2 pon jgn selalu sgt ragu2...xelok..hehehee

Rafflesia™ berkata...

kalau ragu2.. perkara pertama yang perlu kite buat, adalah elakkan.. :)

izan mama mia berkata...

kalau beli,..kena basuh bersih2...dulu sebelum pakai...

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

owhh..Thanks Nur, atas perkongsian nieh. Tapi, kalau kita yakin pada sumbernya, takpe kan?:)

ix berkata...

saya slalu terfikir benda2 ni... thank for sharing.. memang slalu cari barang bundle ni... jimat dan kualiti ok skit dari Hari-hari/ Sakan

BERT berkata...

sy ada guna jugak barang terpakai.. oh harus ek.. bagus la.. :))

Ummi Iman berkata...

Harus ya hukumnya. Thx cik nur kongsi ilmu :)

Cik Aini Lavender's berkata...

nice sharing =p

salam jumaat tuk ciknur jugakk! (^_^)

are_lin@yu berkata...

ok apa kan..janji masih elok utk dipkai..;-)

Wanieys berkata...

kalau brg terpakai tu masih elok apa salahnya kan hihihi

zera eira berkata...

baru tahu. :O

*azni* berkata...

nice sharing...

Arina Shamsul berkata...

ooo...baru tahu dik :) tengkiu

noornazuha berkata...

emmmm..saya jarang beli brg terpakai...tpi penah la beli...kena yakin jeh la kan...kalau mcm baju mcm tuh, maybe ok kot....

Amirul Verdasco Nadzri berkata...

Aku kalo jumpa kedai bundle org melayu jek baru aku masuk.. Lagi satu, aku selalu pakai barang senior..cam buku ngan notes..huhu

TiranaAduka berkata...

Assalamualaikum...
singgah ptg selaku blogger baru

lelamaisara berkata...

Tq Nur kongsi ni...

memang kalu ragu tu akak tak kan beli....:)

LYAfrina berkata...

tq for sharing..
slama ni igtkan bebas j beli brg2 tpakai.. rupanya ttp kna hati2 kan.. kalo ragu2 tu jgn beli trus

Chic Na berkata...

tak minat sgt barang terpakai. tq info. :)

aku HaniAsyira berkata...

jrg beli barangan terpakai ni..

Yana Libra berkata...

ooooo..baru tau~

Mieya Atiera berkata...

Nice info. Macam Mieya, Mieya pernah dapat preloved item dari seseorang. Masih lagi cantik walaupun barangan terpakai.

~~oOpEt~~ berkata...

oo.. mcm bundle pn dkira terpakai la kn..

Aine Ainun berkata...

erm..kira bundle la kan...

dulu2 ade gak jenguk tp x penah beli pon..
kat taiping ade ke kedai ni?

Si Matatajam berkata...

Kalau ragu2 jgn beli. Kan senang..,

N.Aima K berkata...

jngn lupa..kereta..rumah pun ada juga 2nd hand..maksudnya terpakai juga lah kan hihihi..

IntaNBerliaN berkata...

thanks kongsi info ni.. :-)

akak xpnh lg beli setakat ni...

9n0L4 berkata...

kurang sket nak beli bundle ni. hehe. nak yg baru jgak. ;)

Masha Meisters berkata...

tengs cik nur :)

kalau was2 memg patut dielakkan kan

Deqla manjew berkata...

deqla x pernah lg beli barangan terpakai..tp hubby tu pernah la utk kegunaannya..alhamdulillah, dia tak ragu2 dan was2.. :)

wan nurul hezrina berkata...

maksudnya semua yang ada rasa ragu2 baik toksah buatkan?nice info