Selasa, 24 Julai 2012

Home » » .:: Kantor Si Pencuci Mulut ::.

.:: Kantor Si Pencuci Mulut ::.







Alhamdulillah, kita masih bersiaran secara tidak langsung di hari ke empat di bulan yang mulia ini.

Syukran YaALLAH...!

Macam mana keadaan cuaca di tempat kalian.
Kalau panas tentu terliur tengok gambar pencuci mulut diatas ni kan..?

Siapa pernah makan..?
Buah kabung atau lebih di kenali dengan buah kantor.
Rasanya memang sedap. Kenyal ala-ala nata de coco.




Kalau dulu susah nak cari buah kantor ni. Macam musim pula buah kantor ni.
Tapi sekarang ni, aku tengok sentiasa ada je dekat tesco.

Macam dah jadi satu kewajipan kena ada hidangan kantor setiap kali bulan ramadhan.

Selain daripada direbus bersama daun pandan dan pencelup sirap, 
Aku tak pasti buah kantor ni sedap di buat apa lagi.

Sebab aku selalu masak macam dalam gambar tu je.

Bila nak makan masukan dalam mangkuk , letak ais sikit dan sedia di ngap..!
Sejukk sampai ke perut...!

Adakah kalian pernah makan kantor ni...?
Atau ni pertama kali dengar...?


Kata Hati : Kantor ni kadang-kadang boleh jumpa dalam ABC....!
.

49 ulasan:

izan mama mia berkata...

tak pernah makan..hihi

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

owhhh!tidakkk Nur...terseksa pwot YM tau..huhu...sedapnye buah Kabung tue...hehehe

are_lin@yu berkata...

memang feveret ayu tau..hehe,kalau laici kang ada bnda ni mmg best!..hehe

cikeyrah berkata...

biasa dgr org panggil buah kabung, xpenah lak dgr buah kantor..biasa jumpe kat ABC . .

SoLy SoLicious berkata...

buah kabung prnah la mkn..buah kantor? err..1st time kot dgr..huhuhu

nanieybarnieylurviey berkata...

first dgr kantor ni ingtkan ofis nur ada buat mkn2.. lepas baca baru thu.. *malu*
kalau kabung selalu dgr. tp kantor first time..

~Sweet Honesty~ berkata...

tak pernah lagi tgk buah kantor ne..ne pestaim dengar..sedap ke ne?? mcmana rupa dia?bekulit ke or bogel mcm tu je??nak try cari kt giant la kalo ada..

aquagugurl berkata...

1st time dengar buah kantor ni

Deqla manjew berkata...

1s time tgk ni..hihi... cantik kaler...mesti sedap...kejakonan deqla kat sini...hihi

Masha Meisters berkata...

buah kabung!!!! yes, memg biasa jumpa dalam ABC kan...sedap sangat :) hiiiii

dyabunga berkata...

dya xpernah mkn..huhu

Che Rosliza Che mat berkata...

Tengok pun membuka selera...mesti sedap...

Chenta Eyfa Latieyfa berkata...

wah sedap nyew buah kantor..terliur suda

aReLaN berkata...

nama dia kantor ke???hahaha..saya tau makan je.

Kak Izan berkata...

tak pernah makan lagi.. sedap ekk.. boleh cari nie :)

Chic Na berkata...

laa ingatkan kantor tu pejabat. (pengaruh citer indon). dr td cik na pelik ngn tajuk entry tu. huhu.. tak pernah tau pun ada buah ni. kat perakje ke ada?

nanieybarnieylurviey berkata...

heee.. ble baca abis baru thu... gelak jugak td sbb salah..
ari ni xthu lagi mkn apa.. membujang. bukak puasa sorang2. nk masak rice cooker rosak.. :( huarghhh ..

misz sheyla berkata...

Amende ni??first time tengok...tak pernah makan..buah ke ape???

Errah berkata...

errah suka ni..mmg sedap..lau beli abc sellau ada buah kabung ni

Miss BaNu berkata...

fuhh 1st time dengar nama nih..apa pu n cantiknya bila jdi kaler merah tuh

TiranaAduka berkata...

assalamualaikum...wbth


erm....sodap tu
TiranaAduak panggil buah kolang-kaling.....

etuza berkata...

cik nur hebat tau. Cantik nampak gambar2 tu. selamat berbuka puasa ya hari ini

9n0L4 berkata...

tak pernah mkn buah ni. huhu. caye takkkkk. ;)

Si Matatajam berkata...

Buah kabung M biasa la dengaq. Kantor tu cam bahasa indon ja...tapi mmg terlioq la M tgk pic ni... Nak try la.. Susah nak cari buah ni...hu hu...

Mieya Atiera berkata...

Makan bersama laici kang baru sedap Cik Nur.

.........cP~ berkata...

Salam.

Saya selalu jumpa ni masa raya je itupun kat rumah orang lain. Tak berapa minat la pulak. Tapi, sesekali makan sedap jugak.

LYAfrina berkata...

sedapnyer....

Cendol berkata...

suke jugak buah kanto ni..sedaap!!buh dlm abc lg sedaap!

M@W@R Q@SeH berkata...

kantor???akak xtau ape dia pn...hehee

Yumida berkata...

pnh mkn buah ni sis..tp kte org panggil buah NOR..seakan-akan sama nama sis..hehe..mmg rs mcm nata de coco je..

N.Aima K berkata...

alahai nda perasan pula saya pernah makan atau tidak benda ni hihihi next time saya cek kekekekek

IntaNBerliaN berkata...

akak pnh mkn..

a'aa selalu jupa dlm abc :-)

Ummi Iman berkata...

Dah lama sgt tak mkn ;) kenal masa sek ren lg cik nur. Kwn bawa.

TiranaAduka berkata...

salam sis..

tiranaAduka panggil tu kolang kaling je...
rasanya manis kan sis..?

aNiss :):) berkata...

biase makan buah kabung ni dlm ABC. *tetibe jew terliur, mcm mane nak cari abc mlm2 mcm nie. haha :DD

btw, salam ramadhan yaa :)

Cik Aini berkata...

nur..
pertama kali ai dengar..adehhh,sadis rsnya br tau perihal buah ni.huhu

mula tu bajet buah rambutan yg dh d buang kulit.hahaha

tirahzairi berkata...

xsuka mkn nie..huhu

fieda berkata...

ermm..buah ni pernah mkn tp ni baru first time dgr namanya..

Boni Kacak berkata...

wah.. ni first time dengar ni..

jaakechik berkata...

jaa suka makan buah kabung ni, tp kalo dlm ABC je la. kalo yg giyu xpenah pulak jaa rasa! hehe..
btw, hepy besday ciknur! chic na yg bagitau..hehehe

BERT berkata...

suka gak ni... ooo buah kantor ke nama dia. penah gak makan.. manis sesangat kan.. lame tak pat rasa.. susah nak jmpa buah ni

Nyue berkata...

nyue cnfrm la first time dgr/tahu psl pencuci mulut ni...xpernah cik nur...pos kat nyue ckit...

d'blog chicna gthu hr ni besday cik nur..so selamat hari lahir cik nur :) semoga dimurahkn rezeki & dipanjgkn umur..semoga perkekalan perhubungan kita yea

Wanieys berkata...

dalam abc pernah makan hihi....

ieedaz @ mama_isha berkata...

Pernah mkn! Sedap tu :-)

Masz Sidek berkata...

tak pernak makan lagi nur...

kat sini asal petang hari hujan...

p/s : HAPPY BIRTHDAY NUR.... semoga di panjangkan umur dan dimurahkan rezeki... :D

Deq's Qienz berkata...

ehh bukan kah buah nih yg taruk dalam abc tuh??tp nper wana merah plak, yg tuh bukan wana jernih ke..ermm xpastila.hukhuk

wan nurul hezrina berkata...

dalam abc adakan?tapi kalau banyak2 mcme mmgtak pernah mkn

Sally Yatiey berkata...

Tak pernah makan ^_^ hee
Mesti sedapppp :)

QasehnyaRania berkata...

dah lama la tak makan buah ni :)
mmg sedap :)