Isnin, 23 Julai 2012

Home » » .:: Resepi : Puding Karamel ::.

.:: Resepi : Puding Karamel ::.






Selamat berpuasa semua....!
Pejam celik, pejam celik dah masuk 3 Ramadhan kan.
Kejap je rasa..!

Alamak, awal-awal entry dah tepak gambar makanan.
Maaflah kalau ada yang terlior ye.

Puding gula hangus atau puding karamel ni aku buat semalam.
Entah angin apa tetiba aku jadi rajin.. Heeeee...

Senang je puding ni sebenarnya.
Aku ambil dari My resepi .
Cuma gula tu, aku kurangkan sikit.
Tak naklah manis sangat kan.






Puding Gula Hangus :

Bahan-bahan :

4 Biji telur
1 Tin susu cair
1 Sudu besar esen vanila
4 Sudu besar gula


Cara-cara :

1 sudu besar gula atau lebih ( kalau nak kuah banyak ) di cairkan didalam loyang hingga keperangan.

Blander telur , susu cair , esen vanila dan 3 sudu besar gula hingga sebati.

Tapiskan bahan yang di blander ke dalam loyang yang ada gula hangus tadi.

Kemudian kukus dengan api yang sederhana selama 20 minit.

Sejukkan sebentar dan masukkan kedalam peti sejuk. 

Dan sedia untuk di ngappp..!!


Mudahkan...?
Jadi sesiapa yang rasa-rasa cukup bahan dekat rumah tu, bolehlah cuba.
InsyaALLAH pasti menjadi.

Tapi kalau kalian nak lagi mudah lagi,
Boleh order Easy Caramel dari Kak Dieyna .
Rasanya easy caramel dari kak Dieyna tu lagi mudah..!

Pemilik blog "Mai Nak Cerita" pun dah cuba buat puding karamel kak Dieyna.
Mudah dan sedap katanya...!

Tak percaya..?
Terjah laaaa.....Jangan malu-malu ye..!


Kata Hati :
 SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN UNTUK BLOGGER FARIZA...!
.

59 ulasan:

Pn. Sheila@CC berkata...

alahai sedapnyer... akak dh lama nak buat ni, tp pengukus tak beli2 lg... huhu

nanieybarnieylurviey berkata...

sgt sedap..
bestnye kalau dpt buat..

unsecretostory berkata...

nyummm . kuatkan iman kuatkan iman :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Anis Nisa (SH) berkata...

nak cube ni..Nisa buat dulu lebih telur,muak je ase..

haz berkata...

tgok puding karamel waktu2 macam ni memg menggiurkan~ hikhik >.<

Ayuni berkata...

pernah wat tp cair...

cik yuyu berkata...

sedapnye.. boleh cuba ni..

AyueJean berkata...

Puding caramel ni memang femes kalau bulan2 puasa ni.....
Mungkin sebab manis kot..... =D

msredcheesecake berkata...

DUGAAN...HEHEEE...

Arina Shamsul berkata...

Petang ni insyaallah akak nak masak la dik..hihihi

Chenta Eyfa Latieyfa berkata...

wah mmg bestt..kite wat letak susu pekat..leh ar try tak letak lak nenti...terliur sudah

Miss Fifi berkata...

aduhaiii.. terliur dibuatnya.. :)

izan mama mia berkata...

ish..tak nak tgk pic tu lama2...dah laa mama ni peminat tegar puding!!

~Sweet Honesty~ berkata...

wahhh...simple n mudah jek puding nee..haisshhh..harus cuba nee hujung minggu..tggu balik kuching jumaat ne..bole la tryy.. thnx cik nur..(^_^)

Pecinta pink^^ berkata...

wah2..sedap nye......grrrr

lelamaisara berkata...

wah...kena try ni...senang aje nampaknye..:)

dyabunga berkata...

dya nk try buat esk lh

Mawar Hitam berkata...

tegugat tengok nih =D haha

fizafantagirO berkata...

masa balik kg ari tu umi buat jugak :) besttt !

|shuhadaothman|TM berkata...

waaah! da jadi cik nur pnye puding. nmpak yummy! nanti nk test la. hehe. ^^

Fiza Suhaimi berkata...

Sedapnya! Hanya boleh telan air liur je laa.. Hehehe..

Nur Suhada ✿ berkata...

Wah, sedapnya! Nak cuba buat. Terima kasih atas perkongsian resipi. :)

Ayu Iman berkata...

selamat berpuasa cik nur..erm..nampak sedap puding gula hangus tue..tp syg iman xleh mkn..sbb kne disiplinkan diri bila diet di bln ramadhan ni:(

hairy berkata...

tudiaaa sedapnya nmpk cntik sgt...haha..artu try buruk gila rupa..haha

eimah siti berkata...

wahhhhh...sedapnya......kalau itkut recipe cik siti...cik siti pakai 10 biji telur...1 tin susu cair n 1 tin susu pekat...so tak pakai gula dah....hehhe....cuma nak wat gula hangus tuu ja pkai gula

Masz Sidek berkata...

memang sedap puding caremel ni... thn lepas sy ada cuba buat jugak nur... :D

Si Matatajam berkata...

M pun dah pernah try resepi ni.. Tapi serious M cakap memang yg kak Diena ni lagi sedap...bila makan rasa cam tak bleh nak berenti la....

are_lin@yu berkata...

feveret ni..sllu jgk wat dlu..skrg krja ssh lak nak wat..hehe

Yumida berkata...

cantik la puding karamel yg nur buat..terserlah keensemannya...warna gold2 gitu..mmg menyelerakan..

sy pnh gak try resepi ni..tgk youtube yg chef tu buat..nampak mmg sedap n nak mkn time tu jgk..bila dh dibuat...bau telur tu kuat sgt..potong stim nk mkn...hehe

IntaNBerliaN berkata...

wah.. senang je yer... annti nak try la buat.. kalu buat buke pose pun best ni :-)

Cendol berkata...

jaaa jangggaaaaaaaaaaaaaannn menunjuk mknAN!! jeles!!!

Cik Rongoks berkata...

nk try buat . hihih

Cik Rongoks berkata...

nk try buat . hihih

TiranaAduka berkata...

salam....
erm......
kalau bakar kat oven dapur gas leh tak..?

Chic Na berkata...

rajinnya berpuding2. nampak menggoda. cik na tak leh makan la telur. allergic. :)

jaakechik berkata...

wahh best nye wat puding. lama dah x buat ni.. posa2 dapp jugak mkn puding tuuu

LYAfrina berkata...

febret lya ni..
leh cba buat

siti naqiah berkata...

whoaa sedapnyeee :D

Sally Yatiey berkata...

Nampak sedapppp. Tak pernah makan puding Gula Hangus lagi :) hee

ZEEQA AJIE berkata...

karamel ni favourite mak dan kakak kite.. :)

Ameerul Ashraf berkata...

lama da tak makan mende nih..
HEHE!

Memoo|Ayaa berkata...

Waahh macam sedap je ~ nak try nak try xD

jal berkata...

wahhh simple nyer nak try buat besok lah boleh jadikan juadah berbuka ni

yayafella berkata...

nmpak sedap..hehe

Cik Aini berkata...

nmpk menarik lah nur..tmbh plak kalo tgk tgh2hari kan..roti kering pun nmpk sdapp..hahaha

rs mcm tingin nk rs tp takut x lalu sbb ai x minum susu.huhu

caliph shuriken berkata...

slalu diorg jual kt bazaar ramadhan cpat abis, huh...

mirajiwa berkata...

wahh..sedapnya.. karamel..
singgah sini.. sambil follow.. :)

BERT berkata...

suka makan tapi tak penah buat.. ade resipi ni boleh la cube :))

Aliff Haikal berkata...

Ya Allah sedapnye !!!!!

Si Matatajam berkata...

Cik Nur terjah blog YM... Cik Nur menang GA yara Sophea tu...

Ummi Iman berkata...

Mmg sedap ni..
Cantik je pudingnya :) tiba2 rasa nak buat juga... ;)

~~oOpEt~~ berkata...

sedapnya.. sgt mengoda d bulan puasa.. hehe

9n0L4 berkata...

mekasihhhhhh cik nur sbb buat puding karemel utk akak. hehe.

aReLaN berkata...

waaaaaaa...sedap tu.memang my faveret.kat jepun pon selalu makan.salah timing lak singgah.dahla tak sahur pagi tadi.wuuuuuuu

Jajas berkata...

nampak sedap...

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

Wahhh!sodap nieh...terliorrr haaa...rajinnye adik akak nie..:)

Errah berkata...

uwaaa...cik nur dah menggoda errah...plan jgk dgn ma nak buat ni..mybe mgu depan..alah geramnya tgok

fieda berkata...

wah...sedap ni mkn sejuk2..

Wanieys berkata...

sedapnyer...len kali cik nur gtau la kata nk buat leh hantar piring hahaa