Selasa, 31 Julai 2012

Home » » .:: Cucur Badak ::.

.:: Cucur Badak ::.





11 Ramadhan 1433H.
Alhamdulillah, Sempat juga bersiaran pada hari ini.

Tiba-tiba hari ini ramai customer yang datang.
Lepas seorang keluar, datang lagi seorang.
Siap ada nak pinjam telefon pun ada ni..!

Nak banyak kali di pesan , kalau nak pakai untuk raya, silalah datang awal.
Ini dah pertengahan ramadhan baru nak bina konkrit.
Tepuk dahi aku dengar #tipuu..aku tak tepuk dahi pun...!

Tajuk entry dengan mukadimah dah menyimpang jauh ni...! Heeee.....
Cucuq badok atau nama bakunya cucur badak.
Ini adalah salah satu menu iftar aku 9 ramadhan lalu #hari ahad lepas..!

Terlambat publish sebab malas nak transfer gambar ke dalam lappy.
Biasalah penyakit malas tu datang, apapun tak bolehkan..

Kalau tengok gambar dekat atas boleh nampakkan, betapa banyaknya inti aku sumbat.
Makan sendiri, buat apa nak kelukutkan...! 
Jadi aku sumbat lagi mahu.. hihihihi..

Kalau kalian rancang nak buat cuq badok ni, moh kita usha resepi..!

Bahan-bahan :

Untuk Kulit :
Rebus ubi keledek dengan sedikit garam hingga empuk.
Dan lecekkan dan biarkan ia sejuk.
Kemudian gaulkan ubi tadi dengan tepung  #jangan terlalu banyak tepung.
Ketepikan sebentar.

Untuk Inti :
#Kisar lumat semua bahan.
Cili kering
Bawang
Serai
Udang kering.
Kelapa parut #tak perlu dikisar


Cara - cara :

Panaskan kuali , masak bahan yang di kisar tadi hingga garing. Masukkan kelapa parut dan garam secukup rasa. Gaul sebati kan biarkan hingga inti tadi hingga naik bau ataupun sedikit kering.Kemudian bolehlah di angkat.

Bentukkan bancuhan kulit tadi , masukkan inti dan tutup sekemas mungkin. #Kena betul-betul, takut nanti pecah ketika goreng.

Kalian boleh letak udang kering sebagai hiasan di atas kueh tersebut. #kalau tak mahu pun tak apa.

Panaskan minyak, dan goreng garing kueh yang sudah siap di isikan intinya..!

Angkat hidang dan ngap...! #tunggu berbuka k...!



Kata Hati : Selamat mencuba..!
.

34 ulasan:

aku HaniAsyira berkata...

apa boleh buat.. air liur tertelan-telan ni.. ish2.. ni dah abih customer ke cik nur??

QasehnyaRania berkata...

SUKA makan cucuq badak..tambah2 kalau intinya pedas2 sikit..

thanks

Norzie hany berkata...

Sedapnya cucuq badak.

kayyana berkata...

wah.. ni boleh try utk minggu ni nih..nk buat time keje mmg tak sempatlah jawabnyer

kayyana berkata...

nnt masukkanlah url blog saya dlm list GSF yerk..hihihi..

nanieybarnieylurviey berkata...

sedapnye.. kena belajar buat nih..

patutla menyepi hari ni nur.. :)

Salam 11 Ramadhan..
Selamat Berbuka Puasa

~Sweet Honesty~ berkata...

wahh..harus cuba di cik nur..huhuhuhu

Chic Na berkata...

suka makan ni. cuma nak buat tu je yg malas. susah nak jumpa kuih ni kat kelate. huhu..

Ummi Iman berkata...

Rajin cik nur ya.. Sebiji pun dah kenyang mcm ni ;)

Wanieys berkata...

dapnyer cucur badak...rajin nur buat heheeee

Cik Aini berkata...

ADUH...
bikin hati bergelora lah nur..
entry lak petang2 time perut keroncong.hahaha

nmpk sgt sedap lah..
pandai nur masak kan :)

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

mmg best kan?ym pn suka buat cuq badaq.hehehe...rajin nur...:-)

Nadia Elena berkata...

wahhh..tak pernah buat cucur badak ni..tahu beli je..kihkih.. =D

|shuhadaothman|TM berkata...

sumbat selagi boleh kan ciknur. haha. shu pnye menu ptg ni cucoq badak gak. tapi tunjuk punye la. muehehe ^^

Boni Kacak berkata...

kalau lah awak berniaga macam ni, dah tentu customer awak ramai tau. sebab awak tak kedekut macam kebanyakan peniaga2 yang lain tu

YanaHime berkata...

Selalu makan kulit jaa, inti mesti buang

Cendol berkata...

rajin nye cik nur bg resepi ni..hari tu cendol pn mkn cucur badak..

IntaNBerliaN berkata...

1st time akka mkn ms kat perak.. rs pelik je.. tp lama2 bila dah duk perak, br ok.. hihi

*nur, akak bukan berblog 5 bln tp setahun 5 bulan.. hihii :-)

Si Matatajam berkata...

M baru lepas ngap coq badak ni...sedap...

Dak Fisha berkata...

ritu berbuka dengan resepi ni. heheh.
lupe nak ckp. selamat menjalani ibadah pose cik nur. fisha rindu kat cik nur sgt2. hehe

fieda berkata...

sedap kuih ni tp kat sini nape la susah nk dapat...

Yumida berkata...

x pnh lg sy mkn cucur badak ni nur..tringin pulak nk mkn..tp sukar nk cari kelapa parut tu...
oh cucur badak..dirimu sudah menjd igauanku....

yana halim berkata...

adoiii....sedapnya nmpk cucur badak cik nur tuuu. hantar mai Puchong seketoi dua boleh? hihi

Yana Libra berkata...

pandai cik nur wat kuih ye~ :)

saya pemalas..hehe :P

Deqla manjew berkata...

cucur badak.. pelik kan nape xde badak dlm tu.. hihi.. deqla kureng mkn kuih ni..tak berapa gemor intinya..kalo mkn pun deqla buang intinya..haha..

izan mama mia berkata...

suka gak kuih ni...tapi untuk ramadhan belom makan lagi..

are_lin@yu berkata...

rajin benar cik nur..hehe

Masz Sidek berkata...

pernah dengar nama... tp tak pernah try buat...

Pecinta pink^^ berkata...

bole kira kuih yg akma suka mkn gak ni:)

Errah berkata...

sedap cucur badak ni...lama tak makan..nom nom...=)

wan nurul hezrina berkata...

wahhh kesian badak kena cucur..hikhik..pedaskan cucur badaknie?tak pernah buek sendiri..boli jo

jaakechik berkata...

jaa xpenah bt cucur badak. bpleh try nih, mcm mudah jer resepi dia.

9n0L4 berkata...

cik nur ni pun gaye pandai masak ni. untunglaaa sape dpt. ;)

QasehnyaRania berkata...

lapaq cucuq badak la pulak.lama dah tak makan.nak buat sendiri ntah bler le :)