Sabtu, 19 Mei 2012

Home » » .:: Jaga Diri Dan Kesihatan ::.

.:: Jaga Diri Dan Kesihatan ::.





Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi.
Kerana di berikan kesempatan untuk kita bersua secara tidak langsung di sini.

Kalian semua apa khabar? Sekarang ni ramai yang demam ye..!

Kalau  tak sihat tu, cepat-cepatlah bawa diri ke klinik berhampiran.
Jangan di lengahkan, penyakit sekarang ni bahaya…!

Bila dah jumpa doctor, mesti rasa segar sikitkan badan tu.
Tapi ingat..! Jangan lupa habiskan antibiotik tu..Penting tau..!

Silalah ambil berat atas kesihatan kalian semua.
Kalau boleh, biarlah kita ni pandai jaga diri.

Jaga kesihatan tu penting. Jangan jadi macam aku.
Akibat kedegilan yang teramat-amat sangat, 

Pernah satu ketika dulu, aku langsung tak boleh minum ais. Huhuhu…!
Susah jugalah nak hindarkan diri daripada minuman berais.
Sebabnya aku ni memang hantu ais..!

Sikit-sikit ais…sikit-sikit ais..! Ais sikit-sikit..! Eh..boleh ke gituw..? hihihi.

Jadi bila ikut family makan luar pun. 
Air minuman yang aku order semuanya kena suam-suam.

Contohnya macam gambar kat atas. Fresh oren suam..huhuhu..!
Padahal waktu tu punyalah dahaga gila. Memang tak puas minum suam-suam ni.

Apakan daya, demi kesihatan.
Tapi sekarang ni dah boleh dah minum ais. 
Cuma dalam keadaan terkawal.

Nak minum tu memang kena beringat.
Contohnya kalau minum ais secawan, 
Di cover balik dengan 2 cawan air suam atau air masak.
Macam tulah hari-hari sekarang ni.

Al-maklumlah, cuaca sekarang tak menentu. 
Jadi kita kenalah pandai jaga diri.

Kalau ikutkan kehendak nafsu, 
Sampai bilapun tidak akan puas kan..!

Dengan, jagalah kesihatan kalian ye. 
Sebelum kesihatan kalian di jaga oleh orang. ß pepatah mende niiiii…?


Kata Hati : Sayangilah diri sendiri , sebelum kita menyayangi orang lain..!

.

38 ulasan:

BERT berkata...

betul tu.. ais tak bagus sangat utk kesihatan.. sekali sekala bolehla.. ehhe.. tapi saya pon ketagih minum ais.. adehh.. skang ni kene displin minum air panas selalu.. wuwuw

Emma berkata...

yup, kesihatan itu penting... *skang ni sakit batuk2 x hilang sebab aik minum air sejuk, ubat x makan* ho3.. mak dh bising suh makan ubat.. lecturer yg prihatin pn suh jaga kesihatan.. ho3

sis92 berkata...

kalau dah sakit apa pun tak boleh..

farhana berkata...

So true! Ais ni actually tak elok minum. Memang sejuk secara lahiriah, tapi bila dah masuk dalam badan, panas!
Tapi, kalau minum teh (contoh) tapi xde ais, mesti x cun kan!!! hehehe

jaakechik berkata...

dapp nya air!
rasa terliur sekarang jgk.
nasib baik x mgidam!

amy syahiera berkata...

yeahh ! betul-2 ,
jagalah kesihatan ,
sekarang ngah panas , tgk air tu ,
pehh ! terliur dibuatnye . hehe :D

~~oOpEt~~ berkata...

demam ka? haha..

nk share nh..

org kata kalu demam atau batuk, bnykkn mkn ais.. cpt baik :)

Sally Yatiey berkata...

Betul tu Cik Nur. Kena pandai jaga diri & kesihatan diri sendiri. Sekarang ni cuaca bila panas, panas sangat. Bila nak hujan nanti, hujan lebat sangat, tak henti2. hehe.

Masz Sidek berkata...

kalau cuaca panas memang nak cari air ais jer... kadang2 tu siap buat sejag air ais untuk minum... heheheh... tapi bukan utk minum sorang lah.... ;p

A berkata...

ada yang demam, lambat nak baik kan ?

Nyue berkata...

sedapp nya...nak jgkk..ehem3x..

Arina Shamsul berkata...

terima kasih atas nasihat ini dik :)

eh?tetiba lak akk kan?hahaha

|shuhadaothman|TM berkata...

minum air suam mmg x puas. lg2 time panas. tp, ad yg ckp elok mnum suam2 ni.hikhik :D

get well soon cik mun :)

Norashiqin Kamaruzaman berkata...

owhh samela kita, tak blehh tgok ais2 ni...huuu mengancam...haha....tapi kekadang had an jugak sbb sakit tulang2 ni haa...asek minum air ais je...hehe

~Sweet Honesty~ berkata...

yea betul..jgn ikut cik sweety suka langgar pantang!! hohohoho..

Chic Na berkata...

berpantang utk kesihatan tak pe nur. cik na pun langsung xbleh sentuh mknn & minum yg sejuk. wpun terpaksa tp rela. :)

Ayuni berkata...

haah, tgh2 bz nk siapkan tesis final year nie, sakit kepalalah, nie pun br relax sket.....dtg jengah cni....

yana halim berkata...

akak x penah dapat tulis kat shoutbox cik nur....tuko le ke shoutbox busuk. kat rumah boleh. kat opis pun boleh...huhu.

9n0L4 berkata...

minum ais ni boelh jadi ketagih sebenarnye. huhu. jage makan dan kesihatan ni kene disiplin kuat. ;)

zera eira berkata...

zera tak boleh kalau takde ais. huh. cmne ni? :(

ciksukaberangan berkata...

haha. sayangi diri anda. haha. betul2. jangan minum ais sangat. tak elok lagipun :D

aku HaniAsyira berkata...

jangan makan bersulamkan air juger.. sy suker fresh orange!! tp sejuk punya lah...

take care taw cik nur.. =)

Ummi Iman berkata...

Akak sekarang barli panas je. Iman pun boleh minum ;)
Memang kena pandai jaga diri sendiri. Dah sakit diri sendiri yang susah ;)

~Sweet Honesty~ berkata...

hehehhe..kelakar la cik nur.. dh byk kali la cuba shout kt fibox cik nur.kuar benda yg sama jugak.. kecewa dan hampa saja.. huhu.. mungkin masalah kt line cik sweety tak??

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

betul tuh...kene jaga kesihatan..:D Take care yer Nur!:D

KorN berkata...

fresh oren suam? huhu mcm 1st time je dgr org minum fresh oren suam.. huhu

♥ Cik EylaDiLLa ♥ berkata...

btol tu !
harus jage kesehatan
kalo tubuh badan sehat
segale nye berjalan lancar

ais?sama la kite hehe
hantu ais bahaha

teha berkata...

xsuke air suam.. hahaha !

ChEnTA LiEYza berkata...

jaga dri n kesihatan yer... ^^

nanieybarnieylurviey berkata...

hehe.. mcm kawan nani plak.. dlm air cond pun minum ais.. :)
nani time keluar je minum ais sbb mmg berpantang sikit (*ece.. mcm good2 je kn?)tp mmg betul pun skng musim penyakit. demam pun kena amik serius da :)
p/s: jga ksihatan!!!

Dieyna berkata...

tak elok sangat air ais ni.. tahu tapi minum jugak sebabnya cuaca yang terlalu panas laa... hehe

caliph shuriken berkata...

yup, x elok minum ais.. sy slalu minum air suam ^^

::CIK LYNN:: berkata...

cik lynn mmg hntu ais...tp byk gk la mnum air msak...=p

etuza berkata...

asalamualaikum..cik nur
Sememnagnya bila sakit terasa amat kerdil lalu ingat kebesaranNya. Banyak bentuk sakit untuk uji iman kita.

eiqa azra berkata...

betul-betul! kesihatan tu amat penting! :)

whitecappuccino berkata...

akak suka air panas..milo panas..kapucino panas, teh o panas, kopi panas...hehe..baru puas minum!

aReLaN berkata...

memang tak elok tapi tulah yang best minum especially waktu panas gini.hohoho

wan nurul hezrina berkata...

malaysia nie panas sangat.hehe baru kat duniakan?nurulpun suke sgt ais tpi la nie mcm kurenggg ais sbb sik sakit urat