Selasa, 22 Januari 2013

Home » , , » Rutin Tahunan

Rutin Tahunan





Rutin tahunan setiap kali tarikh lesen kenderaan motor hampir tamat. Kalau tak diperbaharukan, alamatnya patah kakilah jawabnyakan..! Alhamdullillah, untuk kereta, selesai sudah. Bulan 4 ada lagi yang sedang menunggu nun..!

Bila tiba masa nak gantikan road-tax, aku mulalah susah hati. Agak tension tau nak bersihkan kesan gam pada cermin tu. Tengah-tengah malam aku duk setia menenyeh semata-mata nak hilangkan kesan gam sebelum tampal yang baru. Kalau main tampal je tak cantiklah kan.

Aku percaya, tentu ramaikan yang leceh nak menukar pelekat road-tax ni dekat cermin kereta. Almaklumlah, cengkaman pelekat tu boleh tahan kuatnya. Bila buka tu, tak meninggalkan kesan memang tak sah. Tentu ada kesan gam punyalah. Melekit-lekit..! Betul tak..?

Sumber Google

Itu semua dulu. Sekarang ni senang dah. Beli je cover sticker untuk road-tax, selesai masalah..! Tapi hati-hati nak lekat plastik pada road-tax tu. Terkehel sikit dah berkedott, langsung tak cun..! Jadi tangan kenalah berseni sikit. InsyaAllah smooth je nanti hasilnya..!

Road-tax hok atas tu, aku punya satu, my uncle punya satu. Dia dah angkat tangan awal-awal lagi tak nak buat. Jadi akulah yang kena pasangkan plastik depan tu untuk dia. Al-maklonglah, akukan tangan berseni. Tapi tangan aku ni menjahanamkan harta benda pun boleh...Hahaha..!

Ehh....Tak salah, tarikh tamat tempoh road-tax Ai sama dengan aku. Dah renew ke Ai..? Jangan lupa udah leee... Tapi kalau lupa dan kena tahan tak apa kot..sebab Ai kan ada abang polisss... Upss...! 

Larikkkkk....!!! Hahahahaha... 

Okeylah, selamat menyenikan tangan kalian, kalau tidak bulan ni mungkin bulan-bulan yang akan datang. Selamat mencuba..! Heeee... :)


Psst...! Cover road-tax aku home made..! HAhahhah.... :P


Kata Hati :
 Agaknya kereta yang letak road-tax berderet tu, 
malas nak cuci gam yang melekat tu kan..!
.

36 ulasan:

Pink Lavender berkata...

wahh...sudah renew road tax...

Deq's Qienz berkata...

betul la nur..tiap2 tahun kena renew..huhuu

Sue PeLik berkata...

HUHUHU. mahal ke cik nur? roadtax? hahaha ada gaya2 menyibuk tak?? huhuhu

♥♥ Mas ♥♥ berkata...

salam...

:( mas nyew pinky pon x renew lg roadtax n insurans...
x dok maso nok g renew...

AyueJean berkata...

Lepas dah 1 hal ye Nur... =D

izan mama mia berkata...

selalu akak lah yg dok cuci gam tuu...ehe..PA suamilah katakan...

noornazuha berkata...

Fuhh..roadtax akak luput pada hari Raya setiap tahun..adoiiii seksa btol..time tu la nak pkai duit raya nak renew lagi.....adoiiiiiiii....

lelamaisara berkata...

heheh..ai tak pe nur...die ade abag polis,.hehehe

Mrs Velentine berkata...

paling x suka tengok kereta yg road tax berderet///semak

are_lin@yu berkata...

hehehe ayu renew thn lpas tmt thn dpn..hihi.

Ummi Iman berkata...

Baru ni tukar tak buang pun yg lama. Mood malas ;) nak mudah buang masa cermin tgh sejuk (malam) lps tu gosok dgn myk kelapa atau tinner

Nyue berkata...

bagus la nur siap igtkan ai ag..ehehehehe.......

hazwan hairy berkata...

tahun ni baru nak merasa bawa kuar duit tuk road tax kereta..haha..1st lak tu rabak poket..haha

BERT berkata...

sy suh cik abg je buat.. klu tmpal sndri kompom tak betol n kene kutok hehe.. wah awal tahund ah renew la bgus.. kita masa bulan raya nanti.. kopak doett

diana berkata...

suami akak kalau pasang roadtax sampai berpeluh..hehe

Deqla manjew berkata...

owhh... abg polis pilih bulu.. mkn suap eh.. repot2.. hahaha..renew jgn x renew..smua nk pakai duit kan.. huhu

Fieda Rafli berkata...

cik nur..hihi..kak fieda dok tau bab2 ni sbb tak pernah buat...

nanieybarnieylurviey berkata...

Hee.. Settle da pun.. Nani lesen kete xbuat lagi jdi belum masuk list rutin tahunan lagi :)

Erk.. Ada ke yg tmpl berderet??? Malasnye!!!

boni kacak berkata...

nasib baiklah saya ni pakai motor je.. tak ada masalah untuk lekat plastik roadtax tu.hehehe

LYAfrina berkata...

lya bulan 3 ni.. kna la renew

Mieya Atiera berkata...

Part susun berderet tu biasalah cik Nur. Malas !

Shida Radzuan berkata...

shida blm mampu nk pkai keta haihhh~!

whitecappuccino berkata...

dah bayar dec baru ni..nak tukar pun leceh..susah nk letak.

dya bunga berkata...

nnti blh lah pasangkan kt kete dya plak..tangan dya kureng berseni

Cik Aini berkata...

woiiiiii
sekeh kang baru tau.hahahaha

eh,belum renew la..esok pg nk blk kg trs ni..hrp2 xde apa2 lah..stakat ada abg polis tu x jln lah kalo kena..baek ada abg tettttttt,bleh dgr dia nyanyi kalo bosan.erkkk bleh tuju lagu x?hahahahaha

larikkkkkk

Nastyna berkata...

kalau tangan semberono cam mine ni mmg heruk peruk la.

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

xde kete..hihi.

N.Aima K berkata...

betol3x

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

road tax keta wani bln 6 ni xpired hehe

QasehnyaRania berkata...

bagus2..bru boleh berjala jauh.
dah renew tu ciknur mai la key el.p shopping, nak?

mai dok umh ciksu.bukan ada sapa pon.bilik ada dua kosong..hihi
aps shopping kat sogo kita p jalan TAR pulak, nak :D

Yana Libra berkata...

hehe..terasa saya..dulu 2 tahun road tax berderet..nasib baik last Okt saya beli cover mcm cik nur tu.. tp xde gambar kartun la! huhu~

Cinta Misteri berkata...

Hahaha CiM punya babyblue pown baru renew 14hb aritu skali ngan insuran mmg masak laaa.

Sofar tkde masalah nk kopek tmpl roadtax tu.

Encik H berkata...

H punya roadtax mati bulan 9 nanti..tolong renew yer..#_#

aku HaniAsyira berkata...

xtgk pun bila kene renew kete akak tu.. haha

Chic Na berkata...

cikna bulan oktober nanti & habisla hutang kereta. yeehaaaaa..

selalu suruh abg2 carwash yg cucikan. hehe..

wan nurul hezrina abd halim berkata...

bulan 2 nnt masa ngah kering lagi2..huhu