Khamis, 29 November 2012

Home » » Sambal Tempe

Sambal Tempe





Kalau sebelum ni mungkin kalian pernah tengok Tempe Goreng Kicap di blog Ratu  Coklat kan..?

Tapi kali ni, aku nak tunjuk pula tempe yang di masak versi aku. #Tipu je ni,bukan versi aku, sebab aku pun tiru orang..heeee..!

Kelebihan untuk tempe bersambal ni, kalian boleh tambah bahan apa yang kalian suka. Ikut kreativiti. Kalau kalian nak tambah ikan bilis pun boleh juga. Lagi sedap...! Nak tambah kacang tanah goreng pun lagilah bertambah-tambah sedap..Pelbagai gituww..!

Tapi gambar yang aku tayang kat atas nun, cuma tempe dan kentang je semata. Sebab itu je bahan yang ada dekat dapur waktu nak masak tempe ni.

Jom kita tengok bahan-bahan :
  • Tempe - Potong dadu dan digoreng.
  • Ubi Kentang - potong dadu dan digoreng.
  • Kacang tanah - Digoreng dahulu.
  • Ikan bilis - Digoreng dahulu.
  • Cili boh.
  • Sedikit sos cili, garam dan gula.
Cara-caranya:
  • Tumis cili hingga pecah minyak
  • Masukkan sos cili, gula dan garam secukup rasa.
  • Tutup api dan campurkan kesemua bahan yang di goreng dan gaul rata..!
  • Siap untuk di hidang dan ngap...! 
Sebenarnya cara masak sambal tumis tu macam kalian buat sambal tumis ikan bilis tu. Cuma, terpulang pada kalian, nak berkuah atau kering-kering macam aku buat tu. Semua tu bergantung pada citarasa masing-masing. 

Bila dah masak, makan dengan nasi. Memang sedaplah...! Pada penggemar tempe macam aku ni, meratah saja pun ok..!

Oklah sampai di sini saja kelas masak kita hari ini ya..! Jumpa di lain waktu. Heeee.. :)


P/s : Alhamdulillah, follower dah cecah 2000...Terima kaseh buat KM_PIS, Blogger dari Indonesia..! Terima kaseh kerana sudi follow teratak Nur...!
.

Kata Hati : Salam takziah buat pemilik Blog My Little Honey Dew sekeluarga, atas permergian Ayahdanya yang tercinta malam tadi. Moga Nurul tabah hendakNYA. Mari sama-sama kita sedekahkan alfatihah buat arwah. Al-Fatihah...!


39 ulasan:

Cinta Misteri berkata...

Feveret ni sambal goreng tempe. Makan ngan nasi panas, klau dpt ikan bulu ayam..lg best. Perghh

Mrs Velentine berkata...

MV nak sikit bolh..

Miss Zahirah berkata...

sedapnyer samabl tempe tu.. anta kt miss ckit.hihihi

BERT berkata...

perghhhhhhhh!!! fav ni... terus lapar membuak2 tgk tempe!!

Deqla manjew berkata...

x mgkn deqla cuba resepi ni..sbb x mkn tempe...haha..

p/s : Al-fatihah buat arwah...moga rohnya dicucuri rahmat...amin..

aTieYusof Family berkata...

wahh...sedap nya!
Kak memang suka makan ni :)

Cik Aini berkata...

huhu
x pernah mkn tempe..sedap eh?
nti masak la tuk ai plak :)

al-fatihah,takziah tuk Nurul n fmly..tkjut sgt ms Nur watsap smlm..

lelamaisara berkata...

akak suke makan tempe..wah sangat menarik...



Untuk nurul salam takziah...Alfatihah..

dya bunga berkata...

tahniah nur dh cecah 2000.hihi.. slalu kalau masak tempe buat smbal je..hehe

Chic Na berkata...

kakak coklat la. huhu.. :)

eh semalam mak masak sambal tempe ngan tauhu. tukar selera katanya.

Takziah utk nurul sekeluarga.

aku HaniAsyira berkata...

tempe goreng saja sedap jugak.. nyum2

syiela berkata...

nyum nyum.. bak mai sikit n ur...

**** thanks ye akak jual

nanieybarnieylurviey berkata...

my fav!!!
cume nani xdpt nk menumis. td baru je beli tapau.. tempe n kentang tanpa nasi.. nani xmkn ngn nasi.. :) sdp di makan begitu saja..

Deq's Qienz berkata...

Sedapppp..nak sikit..kalo goreng garing2 lg best..

hazwan hairy berkata...

kurang mkn tempe..hehe...klo smbal sgt suka :p

Nyue berkata...

hehehe..nur...nyue xmkn tempe...ehehehe....

sambal bilis sedapnya....


al-fatihah buat keluarga akk nurul

Solehah Shamsuddin berkata...

tadi pn solehah mamam tempe.goreng tempe je sbb dh da masak ikan masak sweet sour.sedap woo :)

Ctie Anis Nisa berkata...

mak nisa suke masak ni nur..lapar pulak...heeee...

Si Matatajam berkata...

Sedapnya....saya suka saya suka...hi hi..
Tahniah sebab follower dah dua riban..
Al Fatihah untuk arwah..

Jna marcello berkata...

wahh nampak sedapp sgt..untung laa sape yg mkn tempe ni ;)

Yana Libra berkata...

sedapnye tgk~~~

Encik H berkata...

wahh..tempe..makanan org jawa ni..hehehe..sedangkan tempe goreng camtu jer pun H suka, inikan pulak sambal tempe..suka dua kali la camni (^^,)v

Herman Bagus berkata...

Wah enak nih cik hhee

hermanbaguz berkata...

Sedapnye :)

N.Aima K berkata...

saya suka tempe goreng! nyum nyum meh

Cinta Misteri berkata...

Cik Nur, ikan bulu ayam tue halus jer, macam ikan kering tapi tak masin. Boleh nampak tulang dia yang bhgn dlm tu sebab isinya jernih.

etuza berkata...

sedap, kebetulan wife etuza penggemar tempa-tempe ni..bahan pun mudah..tq share resipi.

Karukord Jagau's berkata...

saya suka sambal tempe :)

Dede Thea berkata...

Sepertinya lezat tuh masakan chef Nur,saye jadinya ingin ikut mencuba,hehe,salam hangat teriring mentari pagi nan cerah

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

sedap2..yui suka mkn..

fizafantagirO berkata...

Makin ramai kenalan kat blog Nur :) al-fatihah utk arwah ayah nurul dan takziah utk keluarga beliau .

pssst , Nur .. fiza xmakan tempe :p

Miz Tia berkata...

ini pecakan ya kak.

aisya berkata...

sedapnyeee... huhu

p/s : salam takziah buat yg berkenaan..

Cinta Misteri berkata...

Tau sudah ikan bulu ayam. Gi lh beli, goreng dgn tepung. Sedap..

Dayana Bahar berkata...

Nur... akak suka sambal tempe... suka sangat.. bagus untuk minda kan???

::CIK LYNN:: berkata...

lynn dh try mkn tempeh tp tekak xdpt terima gk...huhu

shidaR berkata...

wahhh nicelah!

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

hadoi dan2 terus lapar haha

wan nurul hezrina berkata...

"saya sangat sangat suka tempe"sekian time kasih.hahahaha