Jumaat, 2 November 2012

Home » , » Tazkirah Jumaat | Rahsia Sholat Khusyuk

Tazkirah Jumaat | Rahsia Sholat Khusyuk



KLIK UNTUK TUMBESARAN

Sumber : Google.


Sabda Rasulullah SAW : 

"Jika engkau berdiri untuk melaksanakan sholat, maka bertakbirlah, kemudian bacalah Al Fateha dan surah salam Al Quran yang engkau pandang paling mudah. Lalu rukuklah dengan tenang (thuma'ninah) lalu bangunlah hingga engkau berdiri tegak. Selepas itu sujudlah dengan tenang, kemudian bangunlah hingga engkau duduk dengan tenang. Lakukanlah seperti itu pada setiap sholat mu"
- Hadith Riwayat Imam Al Bukhari.



Kata Hati : 
Rasulullah s.a.w. bersabda:
 “Sampaikan dari ku walaupun sepotong ayat."

.

38 ulasan:

QasehnyaRania berkata...

perkongsian yg menarik..
singgah melawat nur ;)

kinara kinatara berkata...

wah..nice sharing kak:)

Deqla manjew berkata...

nice sharing... mudah2an solat kite kusyuk..tp x dinafikan mmg agk ssh nk kusyuk kan..kena pratikkan..

izan mama mia berkata...

tq nur..pengisian yg bagus

are_lin@yu berkata...

tq sharing nur ;-)

Nyue berkata...

tq sharing info ini cik nur :)

shuhadaothman berkata...

sembahyanglah anda sebelum anda disembahyangkan :') nice entry nur. hehe. shu bru je balik dr taiping :)

Che Rosliza Che mat berkata...

Salam jumaat...kat tempat Sis mendung jer...

hazwan hairy berkata...

nice info nur....hehe...alhmdulillah untuk ari ni..

BERT berkata...

smoga ibadah solat kita diterima dn lbih khusyuk hendaknye.. aminn

Fendy berkata...

memang kene fokus...susah nak khusyuk kalau x fokus...

Tihara berkata...

as salam

alhamdulillah, bagus dik..at least dgn pesanan ni org lain mungkin jd lebih baik dari kita dan kita juga ingin jadi lebih baik juga :)...insya Allah

Chic Na berkata...

panduan berguna. time kaceh nur. :)

etuza berkata...

alhamdulillah..sebabg hati lepas membaca..kerana ada tip2 khyusuk solat..moga ada himkmahnya ya...

Nurul Husna Mohd Hassan berkata...

terima kasih. nice sharing :)

aku HaniAsyira berkata...

hmm, selalu sgt atil buat cpt2 ni.. kejap je insaf.. adoi..

Cik Siti berkata...

TQ for sharing...

Herman Bagus berkata...

wah bagus iini sob.. sob, bukan mau nyepam ya, sekedar info saja, tanya jawab soal blogger,, join sini ya .. http://www.facebook.com/groups/TanyaJawabBlogger/

aini shahroni berkata...

good entry!!
*thumb up*

Blogdrifter's visiting your blog..

I'm from ::Arkitek Hati::

Mieya Atiera berkata...

Masyaallah. Betapa banyaknya rahsia disebalik solat yang setiap hari kita dirikan.

teha berkata...

eh eh , entri kite lebih kurang laa.. hihihi :)

jaakechik berkata...

bagus entry ni... termenung jap bila baca... ~bertafakur...

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

Semoga kita lebih khusyuk beribadat...thnks utk tazkirah ni, nur...:-)

9n0L4 berkata...

paling mujarab, hayati makne setiap ayat. insha Allah khusyuk datang. ;)

Nur Azila berkata...

alhamdulilah,. sgt memberi manfaat.. thanks

IntaNBerliaN berkata...

solat ni byk hikmahnya.. setiap pergerakan dia tu bagus utk kita

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

thanks sharing nur..sgt bermanfaat perkongsian ni

Si Matatajam berkata...

Nice sharing Nur...peringatan yg bagus untuk akak..

lelamaisara berkata...

Mekasih nur...bagus untuk akak ni nur...

Ain Dzaya berkata...

pin sharing yang menarik nie di fb :)

Solehah Shamsuddin berkata...

best sharing,dear

nanieybarnieylurviey berkata...

thanks for sharing.. solat bukan sekadar tunduk bangun je.. :) tp kdg x fhm bile tgk org solat dlm masa dua minit je. *garu2 kepala

Mrs Velentine berkata...

perkingsian yg baik cik nur

saifudin abu izzudin berkata...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

Arina Shamsul berkata...

insyaallah..sama2 kita usahakan untuk mendapat solat yang terbaik dik :)

caliph shuriken berkata...

nice sharing ^^

wan nurul hezrina berkata...

hari2 usaha mendabatkan solat yang khyusuk..sbb anak2 selalu nak2 sofia akan cari mummynyer yang sedang nak solat lalu bergayut2 di kaki..haha bila kunci pitu dia ketuk2 jerit2 panggil

Cik Aini berkata...

nice sharing ustazah :)

yg no 2 tu..baca laju2..selalu ai mcm tu tau,kdg2 bila ingt,bc slow2 tp lps tu tetiba eh laju blk.huhuhu