Ahad, 19 Februari 2012

Home » » .:: Dumpling Ohh Dumpling...!! ::.

.:: Dumpling Ohh Dumpling...!! ::.

.



Alhamdulillah..Dapat juga kita bersua di hari minggu ni. Ingat tadi malas dah nak update. Heee... :)

Selamat berhujung minggu semua...! Harap kalian semua dalam keadaan baik-baik belaka ye.. ^__^

Macam biasalah, tak tahu kenapa minggu ni angin punyalah baik. Asyik nak memasak je. Dan hari ni, dengan jayanya berjaya juga buat dumpling.




Pertama kali cuba ni, mula-mula memang ingat tak jadi. Sebab aku memang main hentam je. Tengok youtube pun semata-mata nak belajar cara-cara kelepet dumpling tu je. Inti pula, aku main  hentam ikut selera tekak..!!




Mula-mula je susah, Tapi lama-lama cantik dan makin cantik.#Cehh..perasan betull..!! Nak buat lagi, tengok-tengok kulitnya dah habis..! Haisshh..ingatkan banyak, rupannya tak sampai 30 keping pun..! 




Sila abaikan kelepet yang tidak menjadi tu ye. Pertama kali cuba..Biasalah. Nampak tak, ada satu karipap sesat..? Itu kerja mak...saja nak test katanya..! Heee.. ^__^. Bila dah siap macam ni bolehlah masak dumpling ni.

Untuk masak dumpling, Kaedahnya ada tiga cara iaitu rebus, kukus dan goreng. Tapi hari ni aku pilih kaedah merebus. Mudah dah senang. 

Bila nak berebus, capurkan air rebusan tu denagn sedikit minyak masak. Supaya dumpling tu tak bercium antara satu sama lain.. #Cium a.k.a melekat daaa...!

Rebus sampai dumpling tu timbul. Bila dah timbul tandanya dah masaklah tu. Seterusnya bolehlah di hidangkan bersama sos kegemaran. #Macam dekat gambat di atas tu...!



Kata Hati : Tadi makan dengan chopstik...terasa makan dekat restoran cina lak..! kekekeh..

.

21 ulasan:

Miss Zue berkata...

mcam sedap jek.cer pm resepi..nak try laa..dan cr2 mbuatnye secara terperinci..

YaYaNsMuM berkata...

Akak tak penah makan dumpling...nmpk mcm sedap...hee

aReLaN berkata...

macam sedap je.kat jepun dulu takleh makan pon gyoza sebab inti mesti daging nye la.waaaa...nak jugak.

Aine Ainun berkata...

Penah makan, sedap...tp x pnah terfikir nak buat.....

Eheheeee..
Nak cuba la..

Cik Aini Lavender's berkata...

sedap ek?x penah mkn pun...rsnya kalo goreng lg sedap kot =p

Iffika | Ruslan berkata...

apa tu dumpling ? tak pernah makan pung . rasa macam karipap ke ?

MsDila berkata...

meh la kongsi resepi...

teha berkata...

alahai.. sedap nyee.. kite xpenah pon mkn bnde alah nie.. hahaha !

Arina Shamsul berkata...

dumpling? huhu,tak penah makan lagi...nampak cam sedap,mesti lembut2 panas2 sedap lalu tekak kan?hehee terasa2 pulak..hehe..

deno berkata...

dumpling mmg sedap... deno suka mkn dumpling daging lembu... kalau mkn oanas sedap kan?

Nurul Aisyah berkata...

yum...sedapnyeeeee....wah first time pun dah jadi..tahniah..tersa lapar pulak...hohoh

nia marlissa berkata...

postkan lah dekat kelantan nih sikit .. hehe

^_^ Zaza Nur Iman berkata...

xpernah juga makan benda ni..first baru tahu..nmpak mcm myelerakan :)

Hans berkata...

saya suka makan tapi tak tahu buat
wah hebat la pandai buat
:-)

Chic Na berkata...

rajinnya cik nur. sy pn xpnh tau ada mknn ni. mcm sedap je. ;)

whitecappuccino berkata...

seumur hidup akak tak penah wat dumpling..tengok sini cam senang jer..inti apa tu?

yana halim berkata...

hoho....harus try... :)

Yana Libra berkata...

sedap ke?? xpenah makan la..hehe~~

M@W@R Q@SeH berkata...

x penah mkn...baru ni dgr dumpling....hahaaa ketinggalan sungguh sy ni kan :)

dyabunga berkata...

dya tak pernah mkn dumpling.. post lh sikit kt dya..teringin nk rasa.hehe

charmyiex berkata...

ohoho..blh lah nk try cari kt supermarket nnt...xsure la kelantan ada x mende nih